Τζ. Μπάιντεν: Δώστε 200 εκ.$ στην Ελλάδα και θα χαρίσει 2 δις € στην Ουκρανία


Γράφει η Ελευθερία Δελαγραμμάτικα

Σε επικίνδυνα μονοπάτια, με σοβαρές συνέπειες για την χώρα μας, βαδίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφήνοντας την ανοχύρωτη, καθώς αφοπλίζει την άμυνα  μας από στρατιωτικό εξοπλισμό. Ξαφνικά μάθαμε, μεσω του Forbes, οτι οι Αμερικάνοι  θα μας δώσουν πάρα…. πολλά δώρα σε αμυντικό εξοπλισμό, μας αγάπησαν ξαφνικά, αλλά  και εμεις θα πρέπει να δώσουμε αντάλλαγμα στρατιωτικό εξοπλισμό, που η αξία του ξεπερνάει τα 2 δις ευρώ. 

Mην έχουμε αυταπάτες…«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», διότι με την παραπάνω κίνηση, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα ( τον υπάκουο συγγενή)  για να πετύχουν τους στόχους τους.  Η Αμερική ουσιαστικά θέλει να εξοπλίσει την Ουκρανία μέσω ημών για να μην φαίνεται ότι εμπλέκεται η ίδια στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το Forbes, διέρρευσε το σχέδιο των  Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που φαίνεται μέσα  στην επιστολή που έστειλε ο υπουργος εξωτερικων των Η.Π.Α. Αντονι Μπλινκεν, στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη. Η επιστολή κάνει λόγο για αποστολή πλεονάσματος στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα δωρεάν, υπό τον όρο η Ελλάδα να στείλει στην Ουκρανία πολεμικό υλικο και όπλα. Επίσης, αναφέρει,  ότι έχουν ήδη δώσει οι Αμερικανοί προς την Ελλάδα 60εκ. δολαρια σε δύο δόσεις για στρατιωτικό υλικό που στείλαμε στην Ουκρανία, ενώ είναι διατεθειμένοι να δωσουν επιπλεον 200 εκ. δολάρια, αν η Ελλάδα δώσει επιπλέον στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. 

Τα 60 εκ. δολλαρια που μας έδωσε η Αμερική ήταν ουσιαστικά μία αποζημίωση για  40 τεθωρακισμένα BMP-1 Ρωσικής προέλευσης και για βλήματα stinger, αγνώστου αριθμού, που δώσαμε στην Ουκρανία. Μόνο η αγορά 2000 βλημάτων stinger μαζι με τους εκτοξευτές τους, μας κόστισαν 124 εκ. δολάρια.


Άγνωστο πόσο πληρώσαμε τα τεθωρακισμένα που στείλαμε στην Ουκρανία.
Και τα δώσαμε όλα αυτά,  για 60 εκ. δολάρια.


Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
“… Υπό την αίρεση ικανοποίησης όλων των σχετικών νομικών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης της γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, προτιθέμεθα να διευρύνουμε τη εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής:

Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να “ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη” προς την Ουκρανία.

Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές

Δεύτερον,έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA): 3 περιπολικά σκάφη κλάσης Protector, 2 μεταφορικά αεροσκάφη C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3, 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley και φορτηγά μεταφοράς ΔΜ

Τρίτον, θα υποβάλουν στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.

Τέταρτον, συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τις αμυντικές δυνατότητες, που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει, ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούν να διερευνήσουν ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα .”

Στο δημοσίευμα του Forbes αναφέρεται ότι η Αμερική ζητάει από την Ελλάδα να δώσει τους S-300, Hawk, Tor, Osa και ZU-23-2 μαζί με πυρομαχικά. Όπλα που αγοράσαμε πανω απο 2 δις ευρω. Και θα τα δώσουμε μόνο για 200 εκ. δολάρια.


Μονο οι 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα με κόστος κάθε ρίψης 3 εκ. δολαρίων έκαστο,  μας κόστισαν συνολικά 550 εκ. δολάρια. Και οι πύραυλοί TOR-M1, οι οποίοι αγοράστηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, μας κόστισαν 852 εκ. δολάρια.Καθώς και οι OSA-AKM οι οποίοι αγοράστηκαν απο την Ρωσία 108 εκ. δολάρια,οι  Hawk οι οποιοι με τις αναβαθμίσεις μας κοστισαν σχεδόν 300 εκ.δολάρια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο παραπάνω στρατιωτικός εξοπλισμός που ζητούν να δωρίσουμε στην Ουκρανία βρίσκεται στα νησιά  και προστατεύει τα επίμαχα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι εκτελείται ένα πολύ επικίνδυνο σχέδιο για εμάς. Η άμυνα της χώρας μένει με πολλά κενά,  απειλώντας   την εδαφική και εθνική  κυριαρχία της χώρας. Φυσικά για όλο το  θέμα το Μαξίμου τήρησε σιγήν ιχθύος.

Στην ίδια “λογική” του αφοπλισμού της χώρας, έδωσαν το 2021 στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία,και μια συστοιχία πυραύλων patriot, όπου  για την αγορά τους διαθέσαμε περίπου 1 δις ευρώ.


Σύμφωνα με την εταιρεία Deagel, η οποία είναι ένας μικρός κλάδος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, ένας από τους πολλούς μυστικούς οργανισμούς, που συλλέγουν δεδομένα για σκοπούς λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου και προετοιμάζουν εμπιστευτικά έγγραφα ενημέρωσης για υπηρεσίες, το 2017, η Ελλάδα φαινεται να εχει  στην κατοχή της τον στρατιωτικό εξοπλισμό, που ζηταει η Αμερική να παραδώσουμε στους Ουκρανούς. Όμως το 2022  η Ελλάδα  στα αρχεια της Deagel δεν  φαίνεται να κατεχει πλεον τον στρατιωτικό εξοπλισμό, γιατί δεν φαίνεται καταγεγραμμένος ως περιουσία της Ελλάδας.

Αλλά και σύμφωνα με ρώσικα δημοσιεύματα, φέρεται να έχουν παραδώσει στην Ουκρανία νεότερη έκδοση των S-300 εμβέλειας 150χλμ, έκδοση την οποία η Ρωσία πούλησε σε συμμαχικές χώρες και μόνο. Τα δημοσιεύματα φωτογραφίζουν την Ελλάδα, χωρίς να την κατονομάζουν, αφού στην φωτογραφία του δημοσιεύματος φαίνεται η δοκιμή των Ελληνικών πυραύλων s-300.


Το 2022 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να δώσει  σαφή απάντηση,  όχι μόνο για το αν εχουμε δώσει S-300, αλλά αρνήθηκε να ενημερώσει την Βουλή σχετικά με  τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουμε δώσει στους Ουκρανους. 

Ούτε για τους stinger θα είχαμε ενημερωθεί αν δεν μας είχαν ευχαριστήσει δημόσια οι Ουκρανοί μέσω δημοσιεύματος του Υπουργείου Εθνικής άμυνας της Ουκρανίας στο Twitter.

Όπως επίσης δεν θα είχαμε ενημερωθεί  ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε τις συμβάσεις  υποστήριξης για αγορά ανταλλακτικών και υπηρεσιών των Tor-M1 και τα OSA-AKM αν δεν είχε διαρρεύσει απόρρητο έγγραφο στα ΜΜΕ.

Παρέχουμε εξοπλισμό αξίας πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν επίσημα παραδοθεί, με σκοπό να λάβουμε ένα δώρο ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό συμβαίνει ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν επωμιστεί μεγάλα βάρη από τα μνημόνια με δυσβάσταχτους φόρους για να αποπληρωθούν τόσο τα ‘’χρέη’’ μας, όσο και να καλυφθούν οι αμυντικές ανάγκες της χώρας. 

Παρά ταύτα, το κυβερνών κόμμα δεν δίνει εξηγήσεις σε κανέναν και δεν υπολογίζει κανέναν! Από την άλλη η αντιπολίτευση συνηγορεί και εμείς διαπιστώνουμε πως όσοι βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν σεβάστηκαν την εντολή μας και ως εκ τούτου έχουν εκπέσει από τον θεσμικό τους ρόλο. 

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, για πόσο ακόμα μπορούμε να αντέξουμε  τους έκπτωτους να μας κυβερνούν…; 


Visited 14 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *