Εμπαιγμός η 6μηνη παράταση των πλειστηριασμών στην Θεσσαλία


Ασημίνα Τσιριγώτη

Μεγαλόψυχα η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Εθνικής οικονομίας και οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αναστέλλει για έξι μήνες τους πλειστηριασμούς κινητής και ακίνητης περιουσίας, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η αναστολή της διενέργειας πλειστηριασμών,  κατασχέσεων, αποβολών  και προσωπικών κρατήσεων, σε περιοχές που είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ισχύει έως τις 4 Μαρτίου 2024.

Πόσο οξύμωρο είναι να δίνουν εξάμηνη παράταση των πλειστηριασμών, όταν για να υλοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης  χρειάζονται (όπως υπόσχεται η κυβέρνηση) 6 ολόκληρα χρόνια!

Το γαϊτανάκι των ευθυνών, το ζήσαμε έντονα από την παρούσα κυβέρνηση. Θυμόμαστε όλοι την μετάθεση ευθυνών από Υπουργείο σε Υπουργείο κατά τη διάρκεια της θεομηνίας.

Κύριοι, έχετε τεράστια ευθύνη, όλοι όσοι κυβερνήσατε αυτή τη χώρα, για τις τραγωδίες που ζουν οι πολίτες της.

Ο σχεδιασμός για το Θεσσαλικό Κάμπο του 1950 που υλοποιήθηκε κατά μέρος και όχι ολοκληρωτικά, δεν προβλημάτισε καμμία κυβέρνηση. Η ανησυχία των ντόπιων, που έλεγαν και ξανάλεγαν για τη συντήρηση των έργων, αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία.

Η στάση των κυβερνήσεων στις καταστροφές που συμβαίνουν στο πέρασμα των χρόνων  πανομοιότυπη….καθυστερημένα μέτρα, ανυλοποίητα για χρόνια και αποκατάσταση, που μένει μόνο στα χαρτιά.

Μεγαλόψυχη και η Αντιπολίτευση εμείς δώσαμε 6 χρόνια παράταση των πλειστηριασμών στο Μάτι…”. Πέρασαν τα 6 χρόνια … άλλαξε κάτι; Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές; Ή μήπως χτίστηκαν σπίτια και  δόθηκαν στους πολίτες, που τα έχασαν, ενώ αυτοί  είχαν δουλέψει μια ζωή για να τα φτιάξουν;  Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη  να προστατέψει τους πολίτες της, όπως οφείλει.

Στο ίδιο έργο θεατές και στο Αρκαλοχώρι, το ίδιο σχέδιο αρωγής από τη κυβέρνηση. Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και ενώ, οι άνθρωποι ζουν ακόμα στα κοντέινερ, μιας και αδυνατούν να επισκευάσουν, ή να αντικαταστήσουν το σπίτι τους, οι κατασχέσεις ξεκίνησαν σωρηδόν και οι πληγέντες εκλιπαρούν από άγνοια για νέα 6μηνη παράταση.

Γιατί από άγνοια; Διότι εμείς οι πολίτες χρηματοδοτούμε την εγχώρια, αλλά και την Ευρωπαϊκή  Πολιτική Προστασία για την ΠΡΟΛΗΨΗ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των πληγέντων από φυσικές καταστροφές! 

Δισεκατομμύρια, κάθε χρόνο, δικά μας κεφάλαια χρηματοδοτούν τους μηχανισμούς της δήθεν αποκατάστασης των πληγέντων.

Μία πραγματική Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προβλέπει και να μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών της, να επανδρώνει και να συντηρεί επιμελώς, τα έργα που διασφαλίζουν την ασφάλεια τους και να αποκαθιστά τις ζημιές της όποιας “θεομηνίας”, αφού είναι αυτή που διαχειρίζεται τα δικά μας κεφάλαια.  Όταν επέλθει η αποκατάσταση και οι πληγέντες έχουν πια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, υγεία και εργασία για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τότε μόνο και μόνο τότε, μπορεί να απαιτήσει είτε φόρους, είτε δάνεια, είτε ταμεία, να πληρωθούν.

Άρα, η 6μηνη παράταση των πλειστηριασμών που μας περνάνε ως μέτρο “βοήθειας”,στη πραγματικότητα δεν είναι αρωγή της Πολιτείας, αλλά ειρωνεία και εμπαιγμός προς τους πολίτες της.

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *