Επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο: Η αδύνατη μνήμη  και η υπεροψία της Μενδώνη


Γράφει ο Γιώργος Β. Καραδήμας

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας, στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει».

Αυτά δηλωσε η κυρία Μενδώνη, όταν πληροφορήθηκε την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό μουσείο, μπροστά από τα ελληνικά εκθέματα. Η κυρία Μενδώνη ως Υπουργός Πολιτισμού της χώρας μας, πήρε θέση και μίλησε για μηδενικό σεβασμό,για ευτελισμό και για προσβολή, όχι μόνο των μνημείων αλλά και των οικουμενικών αξιών που αυτά εκπέμπουν.

Είναι τόσο υποκριτικό όσο και αντιφατικό, διότι η κυρία Μενδώνη  μόλις λίγα χρόνια πριν,το 2021, έδωσε η ίδια άδεια στον οίκο Dior, για να διοργανώσει πασαρέλα και φωτογράφιση μπροστά στον Παρθενώνα και όχι μόνο. Οι τέσσερις αρχαιολογικοί χώροι που επέτρεψε τη φωτογράφιση πέραν της Ακρόπολης, ήταν  το Ηρώδειο, η Αρχαία Αγορά, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στην αρχαία Νεμέα.

Η κυρία Μενδώνη, τότε, έλεγε  πως η  μόδα είναι τέχνη και πολιτισμός και πώς ήταν τεράστια διαφήμιση για την Ελλάδα.  Λες και τα γλυπτά μας εχουν την ανάγκη ενός οίκου μόδας, να τα προβάλει και να τα διαφημίσει.

Φαίνεται πως η Υπουργός Πολιτισμού, δεν έχει κατανοήσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο που η ίδια, διαχειρίζεται από τον θώκο που κατέχει. Έτσι, με μεγάλη ευκολία,  δίνει άδεια σε έναν οίκο μόδας, να κάνει φωτογραφίσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και ίσως από τους σημαντικότερους στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, πάλι, με την ίδια ευκολία κατηγορεί μία άλλη χώρα, επειδή έκανε ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή  ζητάει τα ρέστα από το Βρετανικό Μουσείο, που και εκεί διοργανώθηκε επίδειξη μόδας, μπροστά από τα δικά μας γλυπτά ,αφού- έτσι και αλλιώς- δεν υπάρχει πιο προβεβλημένο background, για να μπορέσει κάποιος, να διαφημίσει το προϊόν του.

Δεν καταλαβαίνουμε, λοιπόν, γιατί εξερράγη η Μενδώνη- το Βρετανικό Μουσείο απλά αντέγραψε την τακτική της. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, είτε είναι διχασμένη προσωπικότητα, είτε θύμωσε  επειδή δεν πήρε τα ανάλογα ανταλλάγματα  για το @copywrite της ιδέας!

Πάντως, η κυρία Μενδώνη ως Υπουργός Πολιτισμού έχει δείξει πολλές φορές την ασέβεια της απέναντι στην  πολιτιστική κληρονομιά και τους θησαυρούς μας. Κάθε της πράξη αποτελεί προσβολή , ευτελίζει και εξευτελίζει κάθε Ελληνικό Πολιτισμικό στοιχείο! 

Ωστόσο οι Έλληνες πολίτες, έχουμε καταλάβει το ύπουλο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του πολιτισμού μας, δηλαδή της ίδιας μας της ταυτότητας. Η ελληνική κοινωνία  αναγνωρίζει, πλέον, πως κανένας μα  κανένας, από εκείνους  που παριστάνουν τους εκλεγμένους εντολοδόχους της, δεν έχει την πρόθεση να υπερασπιστεί οποιαδήποτε ελληνική πνευματική ή υλική κληρονομιά. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αυτό έδειξε η έρευνά μας, όσο και αν σας φαίνεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Ήδη απο το 2015 ιδρύθηκε κατ΄ εντολήν τους, πολιτικός φορέας, η Ελλήνων Συνέλευσις, με πρωταρχικό καταστατικό σκοπό την  προώθηση, την διασφάλιση και την περιφρούρηση του διαχρονικού πολιτισμού των Ελλήνων απανταχού της Γαίας.

Και όχι μόνο, οι Έλληνες πολίτες  απαιτούν όλα τα πνευματικά δικαιώματα απανταχού της Γαίας, όπου υπάρχει Ελληνικό Πολιτισμικό στοιχείο, Ελληνική κληρονομιά, Αρχαίος Ναός, Ελληνικά μνημεία, αρχαία γραμματεία, αρχαίες γραφές, πρωτότυπα κείμενα ελληνικά σύμβολα και εν γένει οτιδήποτε Ελληνικό υπάρχει.

Επιπλέον  ζητούν  να γίνει έλεγχος  όπου με την συνδρομή εμπειρογνωμόνων αρχαιολόγων αλλά και της εισαγγελικής παρουσίας, να γινει καταλογισμός των ευθυνών σε όσους κακοποίησαν και ασέλγησαν σε βάρος της κληρονομιάς του έθνους μας.

Σωστά, για να δούμε αν υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, το μόνο σίγουρο είναι πως κανένα Netflix δεν θα ξανα-προσβάλλει τον μέγιστο παγκοσποιητή, Μέγα Αλέξανδρο, καμία Μενδώνη δεν θα  ξανα-τσιμεντώσει την Ακρόπολη, κανένας παραχαράκτης δεν θα αλλοιώσει ούτε ψήγμα της ιστορίας.  

Μπορεί η κυρία Μενδώνη να λέει διάφορα μπροστά σε μία κάμερα, προστατευμένη τόσο από την ίδια την κυβέρνηση που τη διατηρεί ως Υπουργό πολιτισμού, όσο και από τα φιλικά προσκείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά πλέον  οι πολίτες γνωρίζουν,δεν ξεχνούν και το κυριότερο είναι πως από την απάθεια περάσανε στην δράση. Τι να πούμε, μαζί τους είμαστε και εμείς, άλλωστε η ανάληψη των ευθυνών και η πρωτοβουλία είναι δομικά συστατικά της Ελληνικής ταυτότητας… κάπως έτσι εδραιώθηκε ο πολιτισμός σε ολόκληρο τον πλανήτη..


Visited 28 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *