Η Κρατική Παράνοια, η Αθλητική Παράλυση, & οι Άθλιες Υποδομές

Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα μεγάλα εσωτερικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, χωρίς όμως να του έχουν αποδοθεί οι διαστάσεις που θα έπρεπε, είναι η εγκατάλειψη του ελληνικού αθλητισμού από την πολιτεία.

Αφορμή για αυτό, αποτέλεσε το αναγκαστικό κλείσιμο μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, σε ολόκληρη την επικράτεια. Μείζον θέμα έχει τεθεί κυρίως με το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, εξαιτίας της μεγάλης επικινδυνότητας του «στεγάστρου Καλατράβα». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από παρόμοιους τεχνικούς ελέγχους που έγιναν και σε άλλους αθλητικούς χώρους, πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν προσωρινά και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν πολλούς αθλητές καθημερινά και στις οποίες διεξάγονταν μέχρι πρόσφατα αθλητικοί αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρακολουθούσαν χιλιάδες θεατές, χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή τους.

Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αλκαζάρ στη Λάρισα, το ιστορικό Καυτανζόγλειο στάδιο στη Θεσσαλονίκη και το ΕΑΚ Κέρκυρας. Ως αιτία του κακού, επισήμως αναφέρεται η στατικότητα των εν λόγω εγκαταστάσεων. Όσοι όμως παρακολουθούν τα αθλητικά και πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας γνωρίζουν πολύ καλά πως η πραγματική αιτία είναι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του αθλητισμού από την πολιτεία.

Η εγκατάλειψη αυτή δεν αφορά μόνο τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αφορά τον ερασιτεχνικό κυρίως αθλητισμό, τους αθλητές, τους προπονητές, καθώς και τους απλούς ασκούμενους πολίτες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις πολλών πρωταθλητών μας, όταν φυσικά τους δίνεται βήμα από τα ΜΜΕ, που μιλούν για πλήρη εγκατάλειψή τους από την πολιτεία.

Πρόσφατα ο Παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης μας Μίλτος Τεντόγλου, μίλησε για τη πλήρη απαξίωση του χώρου του στίβου -και όχι μόνο- από την πολιτεία. Βέβαια κάθε φορά που οι Αθλητές μας κάνουν ένα τεράστιο άθλο, με μεγάλο προσωπικό κόστος πολλές φορές, πρώτοι – πρώτοι στις φωτογραφίσεις και στην υποδοχή τους στα αεροδρόμια, εμφανίζονται τα διορισμένα στελέχη του ελληνικού αθλητισμού. Έχουν μάθει βλέπετε, όταν τους φτύνουν, αυτοί να προσπαθούν να μας πείσουν απλά πως βρέχει!

Κυρίες και κύριοι της σημερινής κυβέρνησης. Είστε υπεύθυνοι γι αυτό το χάλι μιας και βρίσκεστε σε αυτό το πόστο για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο. Η τεράστια ευθύνη σας βέβαια δεν απαλλάσσει τους προκατόχους σας, όμως σε σας έπεσε ο κλήρος σήμερα να δώσετε τη λύση! Και η λύση δεν αφορά μόνο στη διόρθωση των τεχνικών προβλημάτων των σταδίων μας. Κάτι τέτοιο άλλωστε μάλλον θα σας βόλευε, αφού έχει αποδειχθεί πολλάκις, πως κάθε φορά που πρόκειται να γίνουν τεχνικά έργα, πέφτει μεγάλη μάσα στον κύκλο σας και πέριξ αυτού.

Δεν ξεχνάμε, πως το στέγαστρο Καλατράβα έγινε την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή, λίγο πριν τη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τότε, όχι αδίκως, είχαν ειπωθεί πολλά για τον τρόπο που έγιναν οι διαδικασίες ανάθεσης, καθώς και για το κόστος. Να θυμίσω πως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, ήταν η σύζυγος γνωστού επιχειρηματία στον κλάδο της χαλυβουργίας. Σύμπτωση θα πουν κάποιοι…

Επειδή όμως υπάρχουμε κι εμείς που δεν πιστεύουμε στις συμπτώσεις, σας καλούμε σήμερα, όχι μόνο να διορθώσετε τα τεχνικά προβλήματα, αλλά να αυξήσετε άμεσα τα κονδύλια και να πράξετε τα δέοντα ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να αποκτήσει τους χώρους και την αίγλη που του αρμόζει. Μην ξεχνάτε πως από την πατρίδα μας ξεκίνησε ο,τιδήποτε συνδέεται σήμερα με τον αθλητισμό και με ό,τι έχει απομείνει από το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Στηρίζοντας τον Αθλητισμό, ουσιαστικά στηρίζετε την ελληνική νεολαία. Άλλωστε αθλητισμός και Παιδεία είναι δύο έννοιες άκρως συνδεδεμένες μεταξύ τους. ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ !

• Αρθρογραφία: Δημήτριος Αλαμπάνος- εκπαιδευτικός

Visited 22 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *