Λογαριασμοί Ρεύματος: Η ‘’καλύτερη ενημέρωση’’ δια στόματος Σκυλακάκη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει στοχευμένες επιδοτήσεις για τις τιμές του ρεύματος, καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, μέτρα για τις ρευματοκλοπές, ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους και μια νέα ορολογία που θα κάνει Ντόρο, τους “Στρατηγικούς κακοπληρωτές” που είναι οι καταναλωτές που ενώ έχουν δυνατότητα να εξοφλούν τους λογαριασμούς ενέργειας, δεν το πράττουν.

Οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα διατηρηθούν εως το τέλος του έτους, αλλά μετά από ισχυρή σύσταση των Ευρωπαϊκών Θεσμών, το νέο έτος θα αντικατασταθεί με στοχευμένες επιδοτήσεις  οι οποίες σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα έχουν σχετικά ευρύ πεδίο εφαρμογής.

Για την “ενημέρωση των καταναλωτών”, το ΥΠΕΝ προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους προμηθευτές ένα ενιαίο τιμολόγιο το οποίο θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα που θα προκύπτει, με βάση ενιαία φόρμουλα (μαθηματικό τύπο) που θα εφαρμόζεται από όλους τους προμηθευτές. Από εκεί και πέρα η διαφοροποίηση τιμών ανά προμηθευτή θα σχετίζεται με το περιθώριο κέρδους κάθε εταιρείας.

Αυτό θεωρείται από την κυβέρνηση ότι είναι η “καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή”, αλλά τελικά φαίνεται πως αποτελείκαλύτερη ενημέρωση” για την ίδια και όχι για εμάς, τους καταναλωτές.

Και για να γίνουμε πιο δίκαιοι είναι “”καλύτερη ενημέρωση” για όλες τις κυβερνήσεις που διοίκησαν την χώρα μας και που μοναδικό τους μέλημα ήταν να ξεπουλήσουν την ΔΕΗ, η οποία ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού των Ελλήνων Πολιτών. 

Η ορθή ενημέρωση για τους καταναλωτές είναι να  ενημερωθούν για ποιο λόγο ξεπουλήθηκε η ΔΕΗ αφού πρώτα  υποβαθμίστηκε, ώστε να δοθεί για ψίχουλα, σε ιδιώτες αγνώστου προελεύσεως και γιατί έλαβαν όλες οι κυβερνήσεις μια τόσο άδικη για τους Πολίτες  απόφαση;

Όταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκείνης της εποχής, ήταν το 1/10 του βασικού μισθού και σήμερα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον βασικό μισθό, αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι το χρηματιστήριο ενέργειας και κάθε “στρατηγικός επενδυτής” ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και όχι για τον άνθρωπο που είναι ο καταναλωτής.

Η Ελλάδα, που κάποτε έκανε εξαγωγή ρεύματος στις γειτονικές χώρες, έφτασε στο σημείο να έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Η  ηλεκτρική ενέργεια έγινε είδος πολυτελείας για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες-  μάλιστα πολλές φορές ο μισθός δεν φτάνει να πληρώσει το ‘’κοστούμι’’ του λογαριασμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών όλων των κυβερνήσεων που πήραν ό ένας την σκυτάλη από τον άλλο και χωρίς καμία αιδώ συνέχισαν την ίδια, καταστροφική για τον καταναλωτή, πορεία.

Όσα μέτρα κι αν ανακοινώσει ο Υπουργός, η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών εταιρειών-παρόχων, που οι κυβερνήσεις τις έφεραν και τους έδωσαν άδεια να λειτουργούν, θα συνεχίσουν το έργο τους, που είναι το άδειασμα της τσέπης του κάθε καταναλωτή

Την εποχή της ΔΕΗ δεν υπήρχε ρευματοκλοπή, κι αν υπήρχε ήταν μηδαμινή, διότι δεν υπήρχε λόγος να συμβεί. Τώρα, η σημερινή πρακτική,  με τους δήθεν έξυπνους μετρητές, δεν θα σταματήσει την ρευματοκλοπή..  

Είναι καθαρά θέμα επιβίωσης η ενέργεια, το ρεύμα και το νερό γι αυτό άλλωστε ονομάζονται ‘’ κοινωνικά αγαθά’’. Και επειδή ακριβώς είναι κοινωνικά αγαθά , το κράτος όφειλε να ρυθμίσει τις τιμές, ώστε η μόνη χρηματική επιβάρυνση που θα έχουν οι πολίτες να είναι αυτή του κόστους της συντήρησης του δικτύου διανομής.

Και η ΔΕΔΔΗΕ που διακόπτει την ηλεκτροδότηση, είναι συνένοχος στην απόπειρα δολοφονίας του καταναλωτή-ανθρώπου, γιατί όπως είναι σήμερα δομημένες οι πόλεις και τα χωριά, χωρίς ρεύμα δεν θα μπορεί να ζήσει, να φάει, να πλυθεί, να συντηρήσει τα λιγοστά τρόφιμα του στο ψυγείο του κ.λ.π., με χιλιάδες επιπτώσεις για την υγεία του αλλά και την δημόσια υγεία. 

Τι μέτρα θα πάρει το ΥΠΕΝ και ο υπουργός για αυτούς τους καταναλωτές και για αυτή την κατάσταση, που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο σε χιλιάδες νοικοκυριά;

Αυτό πρέπει να μας απαντήσει ο Υπουργός Θ. Σκυλακάκης, εφόσον θέλει να έχουμε “καλύτερη ενημέρωση ως καταναλωτές”, αλλά πρέπει και να θυμηθεί ότι οι καταναλωτές είμαστε πρωτίστως  Άνθρωποι.

Βασιλειάδης Δημήτριος

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *