Νέος Ποινικός Κώδικας: Στέλνει στην φυλακή τις ελεύθερες φωνές!


Δημήτριος Βασιλειάδης

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες των φυλακών και για τους δημοσιογράφους, προφανώς, αυτούς που θεωρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως “αντιφρονούντες” και μάλιστα, ακόμη και για πλημμελήματα – σε λίγο θα μας ζητήσουν και έγγραφο κοινωνικών φρονημάτων, όπως έκανε η χούντα στους γονείς μας.

Η διάταξη που καθιστά ως κανόνα την μη αναστολή της ποινής για πλημμελήματα και ορίζει τον εγκλεισμό, σε περίπτωση καταδίκης άνω των τριών ετών, ανοίγει τον δρόμο για να οδηγηθούν στην φυλακή δημοσιογράφοι, οι οποίοι αναδεικνύουν την αλήθεια του γεγονότος και ενδεχομένως, ασκούν ανεπιθύμητη κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, για το τι θεωρείται ορθό και δίκαιο και τι εσφαλμένο και άδικο, τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο, όσοι ασκούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. 

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση με την αναχρονιστικότητά της, αν συνδυαστεί με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, -που υπερψηφίστηκε πρόσφατα και είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας σφίγγει τον κλοιό γύρω από κάθε ελεύθερη φωνή, γυρνώντας μας στην εποχή του μεσαίωνα και της ναζιστικής κατοχής…

Έτσι, γίνεται αντιληπτός ο φόβος της κυβέρνησης απέναντι στην οποιαδήποτε κριτική και εμφανίζεται η πρόθεση της να μας καταστήσει όλους υποψηφίους για εγκλεισμό στις φυλακές, αν τολμήσουμε να εκφράσουμε διαφορετική άποψη στην ‘’ πολιτική ορθότητα’’ των κυβερνώντων, είτε ως πολίτες, μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, είτε ως δημοσιογράφοι, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οποιασδήποτε μορφής. 

Και μόνο με το ανάγνωσμα αυτού του “τερατουργήματος”, που το ονόμασαν “νομοθετική ρύθμιση”, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, ότι δεν συνάδει με την ελευθερία του λόγου, του τύπου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Διότι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της αληθινής είδησης, αποτελούν τα δομικά στοιχεία, που βοηθούν εμάς, τους πολίτες να αποκτήσουμε την γνώση μέσα από την έρευνα, στα λεγόμενα, στα γραφόμενα και στα τεκταινόμενα. Εφόσον η γνώση είναι ο μόνος δρόμος για τις επιλογές μας επί παντός επί στητού, με ελεύθερη βούληση. Όπου, μόνο με ελεύθερη βούληση θα πρέπει να αποφασίζουμε για τη στάση μας απέναντι στα πολιτικά δρώμενα. Συνεκδοχικά, η απόκρυψη της αλήθειας, η στέρηση της ελεύθερης έκφρασης, το ‘’φίμωμα’’ και η λογοκρισία του τύπου σημαίνουν την κατάργηση της ελεύθερης βούλησης μας.

Σε μια πολιτισμένη χώρα, με Δημοκρατικό πολίτευμα, δεν επιτρέπεται το “φίμωμα”, ούτε η λογοκρισία. Αυτές είναι τακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπως συμβαίνει στην γείτονα χώρα Τουρκία, όπου κατά καιρούς φυλακίζονται δημοσιογράφοι.

Η Ελλάς είναι η μήτρα που γέννησε την Δημοκρατία, κάτι που προφανώς έχουν ξεχάσει οι “επαΐοντες” της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο κύριος Φλωρίδης, που εκθείαζε όλον αυτόν τον καιρό, αυτήν την “σπουδαία μεταρρύθμιση”. Αυτά γίνονται εδώ, την ίδια ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν αποποινικοποιήσει ακόμη και το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, για το οποίο πλέον προβλέπονται μόνο αστικές διεκδικήσεις.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να έχει μέλλον, αλλά δείχνει σε όλους όσους την μελετήσουν προσεκτικά, ότι είναι το “κύκνειο άσμα” μιας απολυταρχικής και όχι δημοκρατικής κυβέρνησης, που προσπαθεί να χαλιναγωγήσει και να “δέσει” τους Δημοσιογράφους και τους Πολίτες που έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

Προσπαθεί δηλαδή η κυβέρνηση να χειραγωγήσει όλες τις ελεύθερες φωνές με νόμους παράλογους, αλλά δεν υπολόγισε, ότι αυτές οι ελεύθερες φωνές βγαίνουν από ελεύθερες ΨΥΧΕΣ, ελεύθερων Ανθρώπων. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κάθε άλλης μελλοντικής κυβέρνησης, που σκέφτεται και δρα με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο, στην προσπάθειά της να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι το Πολίτευμα της Ελλάδος είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μήπως έχει αλλάξει αυτό; Αν έχει αλλάξει, να μας ενημερώσετε…

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *