Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος και η… πλαστική καρέκλα!


Γράφει η Ελένη Νιάρχου

25η Μαρτίου 2024 και ενώ όλοι οι επίσημοι έχουν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη, ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, με μία μόνο ερώτηση, τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του: «Οι υπόλοιποι θα κάθονται σε πλαστικές και εγώ εδώ;», είπε χαρακτηριστικά, όταν του υπέδειξαν τον μητροπολιτικό «θρόνο» που τον περίμενε στην εξέδρα. Έτσι λοιπόν, οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης απομάκρυναν την αναπαυτική καρέκλα και την αντικατέστησαν με μία πλαστική. Μεγαλοπρεπής η κίνηση του Μητροπολίτη, δείχνοντας ότι αναγνωρίζει τους όμοιούς του, τους “επίσημους της παρέλασης”, κάτι που δεν κάνει σίγουρα και με το ποίμνιό του, αφού μέσα στους ναούς στους οποίους λειτουργεί περιστοιχίζεται από χρυσάφι και “θρόνους” και μάλιστα με τους πιστούς να μην έχουν κανένα μερίδιο από όλα αυτά.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε συναντήσει κληρικούς που η απλότητα και η γενναιοδωρία τους, τους χαρακτηρίζουν, όμως η ηγεσία της εκκλησίας, με τους Μητροπολίτες να είναι κομμάτι της, έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι προσπαθούν συνεχώς να εμπλουτίσουν την τεράστια περιουσία της εκκλησίας, την οποία μάλιστα δεν χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τους πιστούς της. Φυσικά, κανείς μας δεν αγνοεί τα συσσίτια που γίνονται στις εκκλησίες για να ταϊστούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, ούτε και τα ρούχα αλλά και τα τρόφιμα που μοιράζουν. Όμως το θέμα είναι ότι περιορίζονται μόνο σε αυτό και μάλιστα με το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που προσφέρουν να προέρχεται από τις δωρεές των ίδιων των πιστών. Αν αναλογιστούμε και το τεράστιο κέρδος της εκκλησίας, επειδή δεν φορολογείται για τα έσοδά της και την περιουσία της, θα καταλάβουμε, πόσο δυσανάλογη είναι η… “προσφορά” που δίνει στους πιστούς της σε σχέση με αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει.

Και θα μπορούσε να προσφέρει αρκετά, αφού κατέχει τόσες πολλές εκτάσεις, μετοχές, κτήρια, χρήματα και χρυσό, με όλα αυτά να επενδύονται συνεχώς και συνεχώς να αποδίδουν κι άλλα. Όλοι θυμόμαστε την υπόθεση Μονής Βατοπεδίου, που με τις έρευνες που διεξήχθησαν έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να μάθουμε την μεγάλη περιουσία, που κρύβεται πίσω από την εκκλησία, καθώς και την τεράστια θέληση για αύξηση της περιουσίας αυτής με τον οποιονδήποτε τρόπο! Άσχετα, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν, γιατί δήλωσαν ότι θεωρούσαν πως εμπλέκονταν σε “μη παράνομες πράξεις”, κάτι το οποίο ήταν “καταλυτικό” για την εισαγγελία, φάνηκε καθαρά η πρόθεση της ηγεσίας για … “ανάπτυξη”.

Αλλά και μόνο τα χρήματα που μαζεύονται μέσα στους θρησκευτικούς ναούς από τα έσοδα των κεριών, των γάμων, των βαπτίσεων και των κηδειών να αναλογιστούμε, φτάνουν για να στηριχθούν οι Έλληνες πολίτες. Η περιουσία της εκκλησίας θα ήταν αρκετή για την στήριξη όλων των Ελλήνων πολιτών, αν φυσικά ήθελε, ιδιαίτερα τα 14 τελευταία χρόνια της “κρίσης” που τα νοικοκυριά αγκομαχούν ακόμα και για τα απαραίτητα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι, πόσο “ευγενική”, αλλά και υποκριτική ταυτόχρονα ήταν η κίνηση του Μητροπολίτη Φιλόθεου να ζητήσει να κάτσει σε όμοιες καρέκλες με τους υπόλοιπους, αλλά, όταν οι “υπόλοιποι” είναι οι Έλληνες πολίτες, τότε έναν “θρόνο” τον θέλουμε.

Και μάλιστα, έχουν βρει πολλούς τρόπους για να διατηρούν τους “θρόνους” τους, αφού η εκκλησία είναι αυτή που συμβάλλει στην εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών και στην γιγάντωση της οικονομικής κρίσης. Θα αναρωτιέστε βέβαια, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μα είναι απλό …

Η εκκλησία αυτή τη στιγμή κατέχει το 1% των μετοχών της εθνικής τράπεζας. Μάλιστα παλαιότερα, το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο έχοντας πλήρη συμμετοχή στις αποφάσεις της εθνικής τράπεζας και στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, αφού μέχρι το 2013 αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ιωαννίνων με τον Μητροπολίτη Θεόκλητο να είναι ο τελευταίος, αφού παραιτήθηκε από αυτή τη θεσμική θέση. Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα, το 2020, προχώρησε στην κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου του Δ.Σ. που από το 2013 δεν κατείχαν κληρικοί. Πραγματικά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κανένας δεν γνώριζε την σχέση εκκλησίας και τράπεζας μέχρι που ο πρόεδρος του πολιτικού φορέα Αρτέμης Σώρρας, σε συνέντευξή του το 2014 αποκάλυψε, ότι από το 1841, αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Άραγε να έπαιξε ρόλο αυτή η αποκάλυψη για τα γεγονότα που ακολούθησαν και την κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου;

Όπως και να έχει αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η ηγεσία της εκκλησίας εμπλέκεται με οικογένειες, όπως οι Rothschild, οι οποίοι είναι ιδρυτές αλλά και κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρος των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Η εκκλησία, λοιπόν, τόσα χρόνια συμμετέχει στην οικονομική εξαθλίωση της χώρας μας, στέλνοντας τον αντιπρόσωπό τους στο Δ.Σ. της τράπεζας. Είναι πληροφορίες που ο Μητροπολίτης Φιλόθεος οφείλει να γνωρίζει και να μην υποκρίνεται, προβάλλοντας την απλότητα και την μεγαλοπρέπειά του περιοριζόμενος σε μία πλαστική καρέκλα, ενώ σιωπά για τα “εγκλήματα” που η διοίκησή του έχει διαπράξει.


Visited 45 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *