“Πολιτισμική Κατρακύλα”: Online κακοποίηση έναντι αμοιβής

Αποτροπιασμό προκαλούν οι σοκαριστικές λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση 42χρονου YouTuber που κακοποιούσε ΑΜΕΑ σε ζωντανή μετάδοση.

Ο εν λόγω YouTuber που κακοποιούσε κατ΄ εξακολούθηση νεαρούς ή και μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες και γυναίκες, υποχρεώνοντάς τους μέχρι και σε σεξουαλικές πράξεις, ζητούσε και έπαιρνε χρηματική συνδρομή για το σόου που πρόσφερε. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάποιοι πλήρωναν για να απολαύσουν το θέαμα μέχρι και 130 ευρώ!

Η δράση του υπολογίζεται πως άρχισε από πέρσι το Σεπτέμβριο, ενώ από ρεπορτάζ δημοσιογράφων προέκυψε πως η μόδα της on line κακοποίησης έναντι αμοιβής, υφίσταται στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά και τεράστια. Πώς δεν έγινε αντιληπτή από τις Αρχές η δράση αυτών των «ανθρώπων», όταν όλα αυτά εκτελούνται ζωντανά και παρακολουθούνται από δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές; Να θυμίσω πως η λεγόμενη «αστυνομία του διαδικτύου» επεμβαίνει για ψύλλου πήδημα και ρίχνει στο δευτερόλεπτο δημοσιεύσεις που ενοχλούν την «επίσημη» άποψη πάνω σε διάφορα κοινωνικά, πολιτικά ή ιατρικά ζητήματα. Μήπως τελικά βολεύει κάποιους η ιντερνετική βία και η εγκληματικότητα που προκαλούν την αποχαύνωση και τη διάβρωση της νέας – κυρίως – γενιάς;

 Δε θα ασχοληθώ καθόλου με τη δράση και τα κίνητρα τoυ συγκεκριμένου YouTuber και των … συναδέλφων του. Ανώμαλοι εγκληματίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν γύρω μας, δεν με ξάφνιασε ιδιαίτερα η παρουσία και η δράση τους.

Το παράξενο και ιδιαίτερα ανησυχητικό – όμως χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτισμικής κατρακύλας, είναι ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, που πληρώνουν χρήματα σε αυτούς τους εγκληματίες, προκειμένου να απολαύσουν ζωντανά την κακοποίηση συνανθρώπων τους και μάλιστα με νοητική υστέρηση. Βέβαια και οι ίδιοι νοητικά, υστερούν παρασάγγας, αφού η νόηση ως γνωστό είναι αυτή που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα κτήνη. Και ο τρόπος που διασκεδάζουν τα άτομα αυτά μόνο σε κτήνη παραπέμπει.

Τελικά ποιος είναι ο υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση; Η αστυνομία και οι λοιπές διωκτικές αρχές; Η Δικαιοσύνη που δεν τιμωρεί παραδειγματικά τους θύτες με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα; Οι αδιάφοροι πολίτες που αν και έπεσε στην αντίληψή τους το φαινόμενο, δεν ειδοποίησαν τις αρχές;

Η απάντηση είναι πως όλοι οι παραπάνω έχουν μερίδιο ευθύνης. Όμως η πραγματική αιτία είναι πολύ βαθύτερη. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες, είναι η έλλειψη παιδείας από την κοινωνία μας. Παιδεία δεν είναι τίποτε άλλο από την ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργεί πάντα μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι ανθρώπινες αξίες και αρχές. Αξίες όπως η Λογική, η Ελευθερία, η Ισότητα, η Δικαιοσύνη, η Αρετή, η Αλήθεια, η Αφθονία, η Αρμονία, η Ανδρεία, η Ευδαιμονία, ακόμη και η Αισθητική και κυρίως το Γνώθι σαυτόν, δε θα άφηναν χώρο να συμβούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Αντίθετα, σήμερα παρατηρείται ότι στην κοινωνία μας, όχι τυχαία φυσικά, έχουν επικρατήσει οι Αντιαξίες και ο άνθρωπος χώνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι της Λήθης.Η υποβάθμιση του ανθρώπου μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο τον άνθρωπο. Και γίνεται! Καθημερινά. Ο ίδιος ο άνθρωπος όμως μπορεί και οφείλει να ανελιχθεί ξανά. Αρκεί να θυμηθεί ποιος είναι… Κι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι με την παροχή από την Πολιτεία πραγματικής Παιδείας. Γιατί μόνο μέσω της Παιδείας θα δημιουργηθούν ξανά αληθινοί πολίτες, άξιοι συνεχιστές της πολιτισμικής κληρονομιάς των προγόνων τους.

Αρθρογραφία: Δημήτρης Αλαμπάνος – εκπαιδευτικός

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *