Τέμπη: Μια ολόκληρη χώρα σε “Λάθος γραμμή”!


Ειρήνη Σιδέρη

Για άλλη μία φορά προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την Τραγωδία των Τεμπών, ο υπουργός δήλωσε: «Aντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πραγματικά τους Έλληνες, ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους.  Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, άμα τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για την Εξεταστική ή την Προκαταρκτική επιτροπή για τα Τέμπη;».

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις πολλών συγγενών θυμάτων, που χαρακτήρισαν άκρως προσβλητικές αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες  απαξιώνουν πλήρως την ανθρώπινη ζωή και υποτιμούν όλους τους Έλληνες! 

Σημειωτέον, εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, όλοι μας αναμένουμε όλους αυτούς τους μήνες, την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών προσώπων για αυτό το πολύνεκρο δυστύχημα. 

Στη συνέχεια, ο Άδωνις έκανε την κίνηση που τον χαρακτηρίζει διαχρονικά, την γνωστή σε όλους μας  “κωλοτούμπα”, λέγοντας πως δεν εννοούσε αυτό, αλλά κάτι άλλο… ήταν μια παρερμηνεία, έβαλε και μια “συγγνώμη” μέσα, έτσι, για να φανεί ότι έχει συναίσθηση των λεγομένων του. 

Χειρότερη έκανε την κατάσταση ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές:   «O Άδωνις το έθεσε σε μια προτεραιότητα. Τι είπε; Ότι η ακρίβεια απασχολεί πιο πολύ, το μεταναστευτικό απασχολεί πιο πολύ, η ανεργία απασχολεί πιο πολύ. Επειδή όλα αυτά απασχολούν, πράγματι, πιο πολύ»

Αυτή η εξήγηση του υπουργού Επικρατείας αποτυπώνει με τον πιο «γλαφυρό» τρόπο την θλιβερή πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι πολιτικοί με τις αποφάσεις και πρακτικές τους έχουν κάνει τον βίο αβίωτο των Ελλήνων πολιτών με μοχλούς πίεσης ακριβώς αυτά: Tην Ακρίβεια, το Μεταναστευτικό την Ανεργία, οπότε…. σε περιπτώσεις πολλαπλών εγκλημάτων της Πολιτείας είναι πολυτέλεια να ενδιαφέρονται οι πολίτες για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών!  Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως οι ίδιοι οι πολιτικοί ελέγχουν πλήρως την Δικαστική Εξουσία, διορίζοντας την ηγεσία του Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Συνεπώς, οι πολίτες…θα περιμένουν πολύ για την απόδοση ευθυνών σε πολιτικούς. Έχουν εξασφαλίσει την ασυλία για τον εαυτό τους, απολαμβάνοντας την σιγουριά της ατιμωρησίας για όλων των ειδών τα αδικήματα, ακόμα και για ομαδικά εγκλήματα κατά της ζωής. “Μικροί θεοί” που δεν τους αγγίζει καμία συνέπεια, κάτι που δεν ισχύει για τους πολίτες.

Δεν είναι οι δηλώσεις μόνο, είναι οι πράξεις τους που αποδεικνύουν την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, τον εξευτελισμό και την περιφρόνηση όλων των πολιτών, ξεχνώντας ότι η θεσμική τους θέση τους επιβάλλει να υπηρετούν και να μεριμνούν για την ασφάλεια και ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Μια ολόκληρη χώρα σήμερα… πορεύεται στην «Λάθος Γραμμή» επειδή οι ίδιοι οι πολίτες σιγά- σιγά ξέχασαν….παρέδωσαν την ψήφο τους, τις ζωές τους, την Λογική τους  στους  «Ειδικούς».

Ξέχασαν.… ότι η Πολιτεία οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες, παρέχοντας ασφάλεια, εργασία, υγεία,  τις βασικές παροχές διαβίωσης, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή… Ό,τι χρειάζεται ένα κοινωνικό σύνολο για την διαβίωση και εύρυθμη λειτουργία του, την ευθύνη την φέρει η Πολιτεία. Η Πολιτεία πρέπει να φροντίζει την ευημερία όλων των Πολιτών, σε όλα τα επίπεδα και μέσω της απόδοσης δικαιοσύνης να τηρούνται οι ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών, και στην σχέση της Πολιτείας με τον Πολίτη. 

Μια ιδανική Πολιτεία εμπνέει τον σεβασμό όλων των πολιτών και έχει ως αποτέλεσμα τον σεβασμό και ανάμεσα στους πολίτες της! 

Ποιοι άλλοι…άραγε να αποτελούν την Πολιτεία και τους μηχανισμούς διοίκησης της, εάν όχι οι ίδιοι οι Πολίτες; 

Μόνο οι πολίτες  μπορούν να δημιουργήσουν μια Ιδανική Πολιτεία διοικούμενη ελεγχόμενη και προστατευμένη από τους ίδιους τους Πολίτες! 

Και αφού σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο,  τότε… μήπως είναι επιτακτική ανάγκη να  δημιουργηθεί;

Αν… ζούμε την «κόλαση του Δάντη»…μήπως να σκεφτούμε και τα λόγια του Καζαντζάκη; “Εχεις τα χρώματα, έχεις τα πινέλα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα!”

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *