Το κράτος είναι “χιλιόμετρα” μακριά απ’ τη Θεσσαλία – Η αποδεδειγμένη εγκληματική αμέλεια


Γράφει η Αμέρισσα Αποκρεμιώτη

Πριν μερικές εβδομάδες, ο κάμπος της Θεσσαλίας αφανίστηκε κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού. Θάψαμε άλλη μια φορά τους νεκρούς μας λόγω σοβαρών παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού και είδαμε ανθρώπους, όπως όλοι εμείς, να τα χάνουν όλα! Όλα όσα έφτιαχναν για χρόνια και όλα όσα θα έφτιαχναν και τα επόμενα χρόνια θάφτηκαν στις λάσπες.

Μετά το αποκαλυπτικό πόρισμα του πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση, διορισμένου από 150 κατοίκους της Φαρκαδόνας, έρχονται στο φως όπως αναφέρει “εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των κατά νόμον αρμόδιων οργάνων της Πολιτικής Προστασίας/ΓΓΠΠ του Πυροσβεστικού Σώματος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εποπτευομένων υπηρεσιών, καθώς και δήμων” ενώ προσθέτει στην έκθεση του των 254 σελίδων, η οποία παραδόθηκε στον δικηγόρο των πλημμυροπαθών, όπως και η ανάλογη μήνυση, ότι «όσοι είχαν την κατά νόμον υποχρέωση να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, και εν προκειμένω τη ζωή των 17 θυμάτων, αλλά και του συνόλου των κατοίκων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους, γνώριζαν ήδη από το έτος 2018, από τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων πλημμύρας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος».

Το πόρισμα μάλιστα κατόπιν πολλαπλών αποδείξεων καταλήγει στο ότι “Από τα προεκτεθέντα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των κατά νόμον αρμοδίων οργάνων της Πολιτικής Προστασίας / ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εποπτευομένων υπηρεσιών καθώς και Δήμων, θεμελιώνεται αντικειμενικά και υποκειμενικά, εκτός άλλων πράξεων, και το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης (άρθρο 306 παρ. 2(β) ΠΚ)…”


Επομένως όλοι γνώριζαν!! Άπαντες!! Και μάλιστα η καταστροφή είχε προβλεφθεί με ανατριχιαστικό τρόπο από τους αρμόδιους φορείς ! Εκτός από το υπουργείο Ενέργειας και περιβάλλοντος η ίδια ζώνη επικινδυνότητας υπάρχει και στο σχέδιο Αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στην Καρδίτσα μετά την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ το 2020, υποσχέθηκε ότι θα ξαναέφτιαχναν τις υποδομές καλύτερα απ’ ότι ήταν και ότι θα ενίσχυαν τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην ξαναζούσαμε ποτέ μία τέτοια καταστροφή. Όμως τρία χρόνια μετά τα έργα παραμένουν στα χαρτιά!

Όλα αυτά τα χρόνια, αν η χώρα μας είχε σοβαρές πολιτικές ηγεσίες – και βέβαια ανεξάρτητες από στοές, ξένες δυνάμεις κλπ-  θα μπορούσε διαχρονικά να έχει πετύχει την υλοποίηση, όχι μόνο σύγχρονων έργων υποδομής, αλλά και την άριστη συντήρησή τους.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν επίσης μεγάλο μέρος ευθύνης για την μη προστασία των πολιτών, διότι γνώριζαν πολύ καλά και επίσημα ήδη από το έτος 2018 για τους ίδιους τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων πλημμύρας, ενώ τα χωριά που πλημμύρισαν, είναι γνωστό στους τοπικούς άρχοντες και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, ότι κάθε χρόνο, με το που λιώνουν τα χιόνια, πλημμυρίζουν! Άλλωστε στελέχη του αγροτικού κινήματος έχουν καταδείξει ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα από τη δεκαετία του ’80.

Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές που θάφτηκαν λόγω αδιαφορίας και εγκληματικά γνωστών παραλείψεων, οι καταστροφές σε υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες. 

Ένα χωράφι για να ξαναγίνει γόνιμο χρειάζεται μία πενταετία, άρα οι ζωές των ανθρώπων που έχασαν σπίτια, αγροτικά μηχανήματα, χωράφια, αποθήκες, καλλιέργειες έχουν λοιπόν βλάβες ανυπολόγιστης οικονομικής, ψυχικής και προσωπικής αξίας…. 

Και γνώριζαν!!! Τα πάντα γνώριζαν και όλοι γνώριζαν, όλοι οι υπουργοί και ολόκληρη η Βουλή και ο Πρωθυπουργός γνώριζε και η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και η Διοίκησης της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της… και όχι μόνο δεν προστάτευσαν ως όφειλαν, αλλά για άλλη μια φορά, όπως και στα Τέμπη, την ίδια ώρα που αρίστευαν στο επικοινωνιακό παιχνίδι και μας έριχναν χρυσόσκονη στα μάτια, την ίδια ώρα δεν μεριμνούσαν εγκαίρως να σχεδιάσουν, να διασώσουν, να ανοικοδομήσουν… 

Τελικά το κράτος και όλοι οι φορείς του απέχουν “χιλιόμετρα” από τη Θεσσαλία και χιλιόμετρα από την προστασία του Έλληνα πολίτη.

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *