Ευρωεκλογές 2024: Η Σημαντική Εκλογική Ασκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς και πού ψηφίζουμε.


Το 2024 φέρνει μια ακόμα κρίσιμη πρόκληση για τη δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις ευρωεκλογές. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και επιτρέπουν σε κάθε πολίτη της ΕΕ να συμμετέχει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ένωσης.
Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν, στα βασικά στοιχεία αυτού του σημαντικού γεγονότος:

 1. Χρονοδιάγραμμα και Δικαίωμα Ψήφου: Οι εκλογές του 2024 προγραμματίζονται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, με τις ημερομηνίες να καθορίζονται ανάλογα με την εκάστοτε χώρα (Στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 09 Ιουνίου). Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο ηλικιακό όριο που ισχύει στην κάθε χώρα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Συνήθως, το ηλικιακό όριο κυμαίνεται μεταξύ των 18 και 21 ετών. Για να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο. Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι με αναπηρία μπορούν να ασκήσουν αυτοπροσώπως το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε εκλογικό τμήμα. Επιτρέπεται συνοδός ψηφοφόρος στην οθόνη, κατόπιν αξιολόγησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και υπό την παρουσία τους. Επιτρέπεται επίσης η συντροφιά σκύλου.
 2. Συνολικός Αριθμός Ευρωβουλευτών:
  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκλέγονται συνολικά περίπου 705 ευρωβουλευτές. Ο ακριβής αριθμός μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση και τη διεύρυνση της ΕΕ.
 3. Εκλογική Αναπαράσταση της Ελλάδας:
  Η Ελλάδα εκλέγει έναν αριθμό ευρωβουλευτών (21) που καθορίζεται αναλογικά με τον πληθυσμό της και το σύστημα που ισχύει στην κάθε εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για να εκλεγεί μια πολιτική ομάδα ή ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 3% των ψήφων.
 4. Η Επιστολική Ψήφος:
  Οι ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από τη χώρα κατοικίας τους, μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής για αυτήν τη μέθοδο ψηφοφορίας είναι η 29η Απριλίου.
  Η επιστολική ψήφος αφορά επίσης και όλους τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Δεν υπάρχουν κριτήρια που να περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών, μέσω επιστολικής ψήφου.
  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα ψηφοφορίας της χώρας που διαμένουν χρησιμοποιώντας τον αντίστοιχο σύνδεσμο που παρέχεται από τις αρχές της χώρας. Για την Ελλάδα ισχύει ο παρακάτω σύνδεσμος:
  https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-eisagogiko-simeioma
 5. Που ψηφίζουν όλοι οι υπόλοιποι:
  https://mpp.ypes.gov.gr/#/

Με αυτά τα στοιχεία ως βάση, οι ευρωεκλογές του 2024 προσφέρουν μια ευκαιρία σε κάθε πολίτη της ΕΕ να εκφράσει τις απόψεις του και να επηρεάσει τη μελλοντική πορεία της Ένωσης.

Σ.Α.


Visited 41 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *