Λύθηκαν τα προβλήματα του ΕΣΥ, οι γιατροί του θα μπορούν να εργάζονται και με ‘’μπλοκάκι’’…


Γράφει η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου

Σε Νομοσχέδιο που πρόκειται να βγει σε διαβούλευση ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, συμπεριλαμβάνεται διάταξη που δίνει την δυνατότητα απασχόλησης και με “μπλοκάκι” στους γιατρούς του ΕΣΥ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρώσει όλο τους το ωράριο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Περιχαρής και υπερήφανος ο υπουργός κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ‘’μ΄αυτόν τον τρόπο οι γιατροί θα κερδίζουν επί πλέον χρήματα αφού θα δουλεύουν και για ιδιωτικό έργο με μπλοκάκι’’.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “απεργάζεται αργά και μεθοδικά την κατάρρευση του ΕΣΥ” και αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα, για να πηγαίνουν γιατροί στα νησιά και γενικότερα στις ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στη διαρροή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.


Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, απτόητος και με διάθεση ίσως να ειρωνευτεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι, ‘’ Αυτήν την περίοδο που αυτή η Κυβέρνηση δήθεν απεργάζεται την κατάρρευση του ΕΣΥ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης κτιριακών υποδομών τόσο των νοσοκομείων όσο και των κέντρων υγείας του ΕΣΥ, ύψους πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ’’. Τέλος, με θριαμβευτικό ύφος τόνισε : “ Θα προκηρύξουμε ώς το τέλος του χρόνου 6500 μόνιμες θέσεις προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι το μεγαλύτερο ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού του ΕΣΥ από τη μέρα της ιδρύσεώς του’’ .

Δεν διευκρίνισε, όμως, αν οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν γιατρούς, νοσηλευτές ή και άλλες ειδικότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις. Αναρωτιόμαστε και με το δίκιο μας, αν ο κ. υπουργός σκέφτεται να προσλάβει στο ΕΣΥ κι άλλους γιατρούς για να τους οδηγήσει στη συνέχεια πάλι σε λύσεις σαν το “μπλοκάκι” και να τους πληρώνουν οι πολίτες.

Άλλη μία καινοτόμα εφεύρεση της κυβέρνησης για να μην πληρώνει επαρκώς τους γιατρούς του ΕΣΥ έρχεται να προστεθεί στις τόσες άλλες που υποβαθμίζουν συστηματικά το σύστημα Υγείας, επιβαρύνουν την υγεία αλλά και τις τσέπες μας.

Με τα καινούργια προγράμματα που αναφέρονται στην διάταξη, οι γιατροί θα αναγκάζονται να καλύπτουν πλήρως το ωράριό τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές Υγείας και τις υπόλοιπες ώρες να λειτουργούν ιδιωτικά, με “μπλοκάκι”, για να καλύψουν το εισόδημά τους.

Ποιός, όμως, θα πληρώνει τις αμοιβές τους σ΄ αυτές, τις ιδιότυπες, ιδιωτικές θέσεις εργασίας; Φυσικά, εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες, που σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και σ΄αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη πολλάκις φορές… Πληρώνουμε πολλά για να παραμένουμε ασφαλισμένοι στα δημόσια συστήματα με τις ανάλογες εισφορές και επίσης πληρώνουμε πολλά σε ιδιώτες ιατρούς και ιδιωτικές δομές υγείας για να μας παρέχουν αυτά που τελικά δεν μας εξασφαλίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας!

Αυτή η διάταξη του νομοσχεδίου, εφόσον εφαρμοστεί, θα αναγκάζει τους μεν γιατρούς να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες, μετατρέπει δε, τους πολίτες σε πελατολόγιο των γιατρών στα ιδιωτικά τους ιατρεία όταν πιέζονται από σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να περιμένουν.

Όσο για την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που ανέφερε ο Υπουργός, είναι ασφαλώς και τα δύο απαραίτητα για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας με την προϋπόθεση να παρέχεται η Δωρεάν Υγεία σε όλους. Στην προκειμένη περίπτωση όμως χρησιμοποιούνται ως παρέλκυση στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για να καλυφθεί ο απώτερος σκοπός της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, εξάλλου, δεν δίστασε με όλο τον κυνισμό που τον διακατέχει να παραδεχτεί δημόσια- πριν από λίγο καιρό- σε συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου πως “δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία” κερδίζοντας έτσι επάξια το χαρακτηρισμό του ¨πρωτοπόρου στην αφαίμαξη των ασφαλισμένων”.

Ξέχασε, όμως, να αναφέρει ότι το σύστημα δημόσιας υγείας πληρώνεται τόσα χρόνια από τους ίδιους τους ασφαλισμένους και μάλιστα υποχρεωτικά, με αυτόματες κρατήσεις είτε από μισθούς είτε από συντάξεις, με ποσά άκρως επαρκή για να καλυφθούν οι μισθολογικές ανάγκες του ιατρικού προσωπικού και να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε “μπλοκάκια”. Κανείς δεν μας ενημέρωσε με σαφήνεια, πού δαπανήθηκαν όλα αυτά τα ποσά; Που αν τα διαχειριζόμασταν εμείς οι ίδιοι, σίγουρα θα ήμασταν σε θέση σήμερα να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες υγείας.

Κανένας πολιτικός συνδυασμός που συμμετείχε στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση δια στόματος του βουλευτή του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, δεν έπραξε απολύτως τίποτα ουσιαστικό για να εξαλείψει όλες αυτές τις στρεβλώσεις στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στην Υγεία.

Καταλήγουμε, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε για πολλοστή φορά το δίλημμα “ή πληρώνεις ή πεθαίνεις” χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις γι αυτό, εφόσον το ζούμε στην καθημερινότητά μας.

Όλος, αυτός, ο κύκλος της παράνοιας, της φαυλότητας και του εμπαιγμού μας εκ μέρους των κυβερνώντων πρέπει να σπάσει!

Σύμφωνα με τον ισχύοντα μέχρι σήμερα ορισμό της Υγείας που περιλαμβάνεται στον πρόλογο του Καταστατικού του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και που παραμένει αναλλοίωτος από το 1948, η “Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας”.

Η διασφάλιση, αυτής της κατάστασης της Υγείας είναι πρωταρχικό καθήκον και υποχρέωση για την Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της και τους Πολίτες που την αποτελούν και θέτει ως στόχο και σκοπό την ολιστική κάλυψη όλων τους των αναγκών και με οποιοδήποτε ποσό απαιτηθεί ώστε όλα τα κύτταρα της να είναι υγιεί.

Αν θέλουμε να έχουμε Υγεία και πραγματική Ίαση, τότε πρέπει να μιλάμε μόνο για την δημιουργία θεραπευτηρίων υψηλών προδιαγραφών και πλήρως εξοπλισμένων, τα οποία υποστηρίζονται από πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλες απολαβές και εργασιακές συνθήκες για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις θα προάγουν την αισθητική και την υγεία των ασθενών, είτε μέσω φυσικού περιβάλλοντος είτε μέσω υποστηρικτικών κέντρων για την άσκηση και την πνευματική ευεξία.

Η δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη για την Πολιτεία που είναι φτιαγμένη απο Ανθρώπους. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα, που μας λέει αυτή η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες – είναι απλά για να μας ‘’χρυσώνουν το χάπι’’…


Visited 21 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *