Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έγινε 18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Αντόνιο Κόστα υποδεχόμενος τους ηγέτες των χωρών, της Σερβίας, της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, είπε ότι ανήκουν όλοι στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, ότι η διεύρυνση των χωρών τους είναι μια γεωπολιτική προσπάθεια, που προωθεί την ασφάλεια και την ειρήνη, που με την ενσωμάτωσή τους θα μεταμορφωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια!
Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα τεθούν ζητήματα σχεδίου ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας των πολιτών, το μεταναστευτικό, να μετριάσουν τις επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και να ελέγχουν το οργανωμένο έγκλημα.
Εκεί λοιπόν τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι είναι σημαντική αυτή η προσέλευση όλων των δυτικών βαλκανικών χωρών, προκειμένου να δρομολογηθεί η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Θέλουμε δεν θέλουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε, τον κενό υπεροπτικό «ρητορικό οίστρο» του πρωθυπουργεύοντος Κυριάκου Μητσοτάκη, που προσπαθεί να μας διαβεβαιώσει, ότι πράγματι η πορεία και η εξωτερική πολιτική της Χώρας μας, βρίσκεται «στην σωστή πλευρά της ιστορίας»!
Συνεχίζει λέγοντας ότι “η Ελλάδα έχει γίνει υποστηρικτής για την ενταξιακή προοπτική τους, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”. Υπέδειξε μάλιστα δύο χώρες, την Σερβία και την Αλβανία, “πως είναι απαραίτητο να επιταχύνουν τις διαδικασίες ένταξης, για την σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως το απαιτεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο! Ιδιαίτερα για την Βόρειο Ήπειρο και για την προστασία της ελληνικής μειονότητας, των δικαιωμάτων και των περιουσιών τους, είναι βασικά ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, έτσι η Ελλάδα είναι θεματοφύλακας» στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας! Η ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών, μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση χρόνιων τέτοιων ζητημάτων, όταν αυτά ανάγονται από διμερή σε ευρωπαϊκά”!
Στο σημείο αυτό «πετάει το μπαλάκι» στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την γνωστή πολιτική ανευθυνότητα, που διακρίνει την κυβέρνηση συχνά κι όλα εντάξει!!!
Μα τι ξεστόμισε ο άνθρωπος; Έχει επίγνωση σε αυτά που λέει; Ωραία, να δεχτούμε και δεν αντιλέγουμε για την στήριξη της Ελλάδος στην ένταξη αυτών των χωρών…Εμείς ως χώρα δηλαδή, έχουμε λύσει όλα τα θέματα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής;
Απ’ ότι γνωρίζουμε – να θυμίσουμε στον πρωθυπουργό- πως καμία μέχρι σήμερα ελληνική κυβέρνηση, δεν έβαλε στο τραπέζι ΠΟΤΕ την διαπραγμάτευση, σε σοβαρή βάση με την γείτονα Aλβανία! Δεν περιμένουμε επομένως από καμία κυβερνητική πολιτική να θέλει πραγματικά την διεκδίκηση των δικαίων μας στην σημερινή περιοχή, που είναι της αρχαίας Ιλλυρίας – δηλαδή πολιτισμικά δικαιώματα δικά μας- για την ασφάλεια της ελληνικής μειονότητας, την προστασία των περιουσιών από τις κατασχέσεις του αλβανικού κράτους, την σωστή οριοθέτηση ΑΟΖ (αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που έχει παγώσει από το έτος 2009), το ζήτημα για την φύλαξη των συνόρων και την παράνομη μετανάστευση! Τι να πούμε και για τις διαβουλεύσεις με την επίσης γειτονική Τουρκία; Τα ίδια γνωστά αποτελέσματα!
Να τονίσουμε επίσης ότι προ λίγων μηνών, ο πρόεδρος της Αλβανίας Έντι Ράμα, μιλώντας σε συγκέντρωση συμπατριωτών του εδώ στη Χώρα μας, είπε μεταξύ άλλων ότι, «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ»!!! Μίλησε κανείς; Έκανε διαμαρτυρία κάποιος αρμόδιος; Το Υπουργείο; Η αντιπολίτευση; ΚΑΝΕΝΑΣ!!!
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ΠΟΙΟΣ κινεί τα νήματα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, ότι η «ΕΛΙΤ» του Πλανήτη είναι αυτή που καθορίζει ή αναγνωρίζει “κράτη”και τοποθετεί σημαίες αναγνώρισης, στις περιοχές που έχει επιλέξει για δικά της συμφέροντα, αλλοιώνοντας έτσι την αρχική αληθινή ύπαρξη κουλτούρας, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά της όποιας περιοχής!
Επειδή Εξωτερική Πολιτική είναι εν προκειμένω η θέση και η στάση της Χώρας μας απέναντι σε άλλες χώρες, μπορούμε να αναδείξουμε την ελληνική πολιτιστική παρουσία μας, για να ξέρουν ποιοι είμαστε, ποια είναι η Ελλάδα, ποιοι είναι οι πολίτες της και να στηρίξουμε αυτή την θέση σθεναρά, σε όλες τις περιοχές του Πλανήτη!
Είναι αναγκαίο να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό καθεστώς, ότι τα πολιτιστικά ίχνη του διαχρονικού πολιτισμού μας, αρχαίοι ναοί, αγάλματα, κτερίσματα κ.α., υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ! Όπου επιχειρεί η αρχαιολογική σκαπάνη, αποκαλύπτει ευρήματα του ελληνικού πολιτισμού μας!
Να αρχίσουμε από την Ευρώπη; Εκτός από την αρχαία Ιλλυρία, η Ιταλία, ο ρωμαϊκός πολιτισμός είναι η συνέχεια του ελληνικού, όλες οι περιοχές στα Δυτικά Βαλκάνια στην Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, με το ελληνικό λιμάνι της Μασσαλίας, ναός του Διός κάτω από την Παναγία των Παρισίων, Γερμανία, Μ. Βρετανία (κασσιτερίδες νήσοι), Γροιλανδία, Σκανδιναβία, Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία!
Πάμε ανατολικά στην Ασία; Όλη η σημερινή Τουρκία είναι η τότε ελληνικότατη Ιωνία, όλες σχεδόν οι περιοχές του Εύξεινου Πόντου, Μέση Ανατολή, Ισραήλ, Ιορδανία η πόλη Πέτρα, με τα περιώνυμα λαξευμένα ανάκτορα, Συρία (Παλμύρα), Μεσοποταμία (Ιράκ), Περσία (Ιράν), Πακιστάν (Καλλάς Παστούν), Αφγανιστάν, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία (Αϊνού Άπω-Ιωνία)!
Πάμε στην Αφρική; Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο, όλη η περιοχή της βόρειας Αφρικής κατοικείται από το ελληνικό φύλο των Αμαζινγκ, Αιθιοπία, Μεγάλη Ζιμπάμπουε! Να συνεχίσουμε στην Αμερική; Στην Βόρεια Αμερική οι ιθαγενείς Ινδιάνοι Ναβάχο, Ανασάζι, στην Νότια όλες οι φυλές των ιθαγενών Ινδιάνων, μάλιστα η επιστολή που έστειλαν στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, που ζητούσε να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, ήταν γραμμένη …στα ελληνικά!
Ο ελληνικός πολιτισμός, προϋπήρχε των Ίνκας των Μάγια και τους Αζτέκους, οι Μάονες του Μάτσου Πίτσου και το νησί του Πάσχα! Θέλετε κι άλλα; Παντού σε όλες τις γωνιές του Πλανήτη, είναι παρών ο ελληνισμός, ο πολιτισμός μας!!!
Υπάρχει λοιπόν αυτή η μεγαλειώδης παρουσία του πολιτισμού μας, όμως η εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι «χλιαρή», υποτελής, σχεδόν φοβική, με κατάληξη οι πολίτες να βρεθούμε κάποια μέρα, ξένοι στην ίδια την πατρώα γη μας!
Πρέπει η εξωτερική πολιτική μας, να είναι αποφασιστική και με πυγμή, με γνώμονα πάντα να διεκδικεί τα δίκαιά μας στις διεθνείς σχέσεις, γιατί η υποχωρητικότητα θεωρείται αδυναμία, ο ηγέτης «δεδομένος», αφού κανείς δεν μπορεί να σεβαστεί μία ηττοπαθή ηγεσία, που κάνει διαπραγμάτευση με «ξύλινο» λόγο μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει!
Αυτό σημαίνει πως η ίδια ηγεσία, δεν σέβεται και δεν τιμά το ιστορικό παρελθόν της Πατρίδας και του Γένους της! Θα πρέπει επίσης με την σθεναρή διαπραγμάτευση, να απαιτεί και από την άλλη πλευρά, ώστε να αναδεικνύει τα πολιτιστικά μας στοιχεία που βρέθηκαν στο έδαφός της, ότι όντως προέρχονται από τον πολιτισμό της Χώρα μας και να τα κατονομάζει ξεχωριστά, δίπλα στα δικά της!
ΜΠ