Γράφει ο Δημήτρης Αλαμπάνος
Σε μια πρόσφατη, προσεκτικά δομημένη 40λεπτη ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Νίκος Δένδιας, παρουσίασε τα σχέδιά του για την αναδόμηση και τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε ουσιαστικά εφ όλης της ύλης και έκανε αναφορά στην προσπάθειά του να επικρατήσει όπως τόνισε, μια «διαφορετική αντίληψη» για την Άμυνα της χώρας.
Στην ομιλία του αυτή μεταξύ άλλων επεκτάθηκε και στην αποκάλυψη πληροφοριών οι οποίες κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες. Μίλησε για επικείμενη συγχώνευση των στρατοπέδων μας, μείωση του αριθμού των Ελλήνων αξιωματικών, αλλά και την δημιουργία νέων οπλικών συστημάτων που θα σχεδιάζονται και θα παράγονται στη χώρα μας. Ήταν δε τόσο αναλυτικός στην παρουσίαση του σχεδίου αυτού που ο ίδιος ονόμασε «Ατζέντα 2030», που δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη και στην επικείμενη αξιοποίηση μέσω ειδικής εκπαίδευσης, των … αυτιστικών παιδιών κάποιων αξιωματικών μας, προκειμένου αυτά να μπορούν να ξεχωρίζουν στόχους μέσα από φωτογραφίες, κάνοντας χρήση των ειδικών τους δεξιοτήτων!!!
Έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη αναβάθμισης των οπλικών μας συστημάτων, μέσω νέων αγορών φυσικά, ενώ τόνισε πως με τη συγχώνευση των στρατοπέδων και τη μείωση του αριθμού των αξιωματικών θα επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Εδώ βέβαια, εγείρεται το εύλογο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει παρόμοιες πολιτικές και σε άλλα πεδία της δημόσιας διοίκησης, όπως τα υπουργεία ή τη Βουλή. Μια μείωση του αριθμού των στελεχών σε αυτούς τους τομείς, μέσω συγχωνεύσεων ή αναδιάρθρωσης, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Στις ένοπλες δυνάμεις όμως έμελλε να πειραματιστεί η κυβέρνηση…
Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε πως οι πολυδάπανες στρατιωτικές πλατφόρμες, όπως τα μαχητικά αεροπλάνα και οι φρεγάτες που χρηματοδοτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι, δεν προορίζονται πρωτίστως για την άμεση θωράκιση του Αιγαίου. Αντιθέτως, φαίνεται πως χρησιμοποιούνται κυρίως για διεθνείς αποστολές, με πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή της φρεγάτας “Ύδρα” στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που ενισχύουν την άμυνα τρίτων χωρών.
Όλο αυτό σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για το κλείσιμο 132 στρατοπέδων και τη μείωση των ενόπλων δυνάμεων με το πρόσχημα της «Ατζέντας 2030» για αναδιάρθρωση, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας. Πολύ περισσότερο, όταν η νέα αυτή προσέγγιση στην άμυνα (η οποία διαφημίζεται ως αναγκαία και προοδευτική) φαίνεται να λαμβάνει την αποδοχή σύσσωμου σχεδόν του κοινοβουλίου, καθώς δεν υπήρξαν ουσιαστικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις αυτές κατά την ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιήθηκαν σε έναν Ροταριανό Όμιλο, γεγονός που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία. Η επιλογή του συγκεκριμένου ακροατηρίου για τη συζήτηση τόσο κρίσιμων θεμάτων, προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει ο υπουργός. Η παρουσίαση σε έναν τέτοιο όμιλο, με την κοινωνική και πολιτική βαρύτητα που αυτός φέρει, πιθανόν υπονοεί στοχευμένες προτεραιότητες, αποστέλλοντας συγχρόνως σαφή μηνύματα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και στοές.
Πέρα από αυτό, η αλήθεια είναι ότι (όπως αναφέρει και ο υπουργός στην ομιλία του) οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως μέσο στρατιωτικής άμυνας, αλλά να έχουν ευρύτερο ρόλο σε εθνικές και κοινωνικές υποδομές. Η συμβολή του στρατού πρέπει να επεκτείνεται πέρα από τον παραδοσιακό του ρόλο, συμπεριλαμβάνοντας δράσεις που ενισχύουν την εθνική ενότητα και υποστηρίζουν το κοινωνικό σύνολο. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές, ο στρατός πρέπει να μπορεί να παρέχει ουσιαστική βοήθεια με μέσα και προσωπικό, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και στην ασφάλεια των πολιτών. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Μηχανικού Σώματος του στρατού σε υποδομές που η ιδιωτική πρωτοβουλία παραβλέπει καθώς δεν τις θεωρεί επικερδείς, όπως η κατασκευή γεφυρών και οδών σε απομονωμένες περιοχές. Αυτές οι δραστηριότητες που συνδέουν και στηρίζουν απομακρυσμένες κοινότητες, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και προάγουν την ανάπτυξη και την ευημερία, ακόμα και σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού, οι οποίες εντοπίζονται συνήθως σε ακριτικά σημεία της Ελληνικής επικράτειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την εθνική μας κυριαρχία.
Ακόμη, η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας που περιλαμβάνει στην επικράτειά της μεγάλο μέρος της Μεσογείου, απαιτεί ενισχυμένη ναυτική επιτήρηση και παρουσία. Για να υποστηρίξει την ασφάλεια των υδάτων της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά απειλές, όπως εχθρικές παραβιάσεις, παράνομη αλιεία και λαθρεμπόριο, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Ο εκσυγχρονισμός του ναυτικού με νέες φρεγάτες, υποβρύχια και ενδεχομένως αεροπλανοφόρα θα της προσφέρει την απαραίτητη ισχύ για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων και την αποτροπή στρατιωτικών απειλών, καλύπτοντας παράλληλα εγχώριες και διεθνείς ανάγκες θαλάσσιας διάσωσης και επιτήρησης.
Αντίστοιχη ανανέωση απαιτείται να γίνει άμεσα και στο στόλο της πολεμικής μας αεροπορίας και αεράμυνας. Τα περισσότερα αεροσκάφη μας θεωρούνται ήδη ξεπερασμένης τεχνολογίας, ενώ η συντήρησή τους απαιτεί πολλά χρήματα σε ετήσια βάση. Είναι καιρός να σταματήσει επιτέλους να θεωρείται εθνική επιτυχία η αγορά των προς απόσυρση μαχητικών σκαφών άλλων κρατών και να γίνει επιτέλους ένας σοβαρός επιστημονικός σχεδιασμός στον ζωτικής σημασίας τομέα της πολεμικής μας αεροπορίας.
Σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων από φυσικούς και εξωτερικούς κινδύνους, οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως θεμέλιο ασφάλειας και προστασίας για την ελληνική πολιτεία. Η ουσιαστική ενίσχυσή τους θα επιτρέψει στη χώρα να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες άμυνας και εθνικής ασφάλειας. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει μια καθαρά «Ελληνική Κυβέρνηση» με ξεκάθαρη πολιτική βούληση, που ανεξάρτητα από τα συμφέροντα ροταριανών και λοιπών στοών, να σχεδιάζει και να υλοποιεί στρατηγικές αποκλειστικά για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών.