Στεγαστικά δάνεια: Το νέο κόλπο των τραπεζών με στόχο τα μετρητά μας (video)


Γράφει η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου

Οι υποτονικοί ρυθμοί των εκταμιεύσεων στη στεγαστική πίστη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το α΄τρίμηνο του 2024, δείχνουν να προκαλούν ανησυχία στις Τράπεζες, οι οποίες πλέον στρέφονται σε άλλους τρόπους για να ενισχύσουν τις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων με απώτερο σκοπό φυσικά να ξαναχρεώσουν τους Έλληνες πολίτες, δελεάζοντάς τους κατάλληλα, ώστε να πάρουν δάνειο βάζοντας ως εγγύηση τις καταθέσεις τους σε μετρητά!

Ορισμένες τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως “ η νέα παραγωγή προς το παρόν δεν μας δημιουργεί αισιοδοξία για γύρισμα της αγοράς, μετά από 14 χρόνια αρνητικής πιστωτικής επέκτασης”. Στη συνέχεια, επισημαίνουν ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων που έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 29 δις ευρώ, σε σχέση με τα 79 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2010, αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο έως και τα τέλη του 2024.  

Επομένως και οι ίδιες οι Τράπεζες αναγνωρίζουν και αποτυπώνουν μέσα στις αναφορές τους, ότι οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν οικονομική πανωλεθρία μετά το 2010, λόγω του επαίσχυντου μνημονίου που επέβαλαν οι ίδιες στην Ελλάδα και που οι κυβερνήσεις μας αποδέχθηκαν χωρίς την παραμικρή αντίδραση, παραδίδοντας αμετάκλητα και άνευ όρων την εθνική μας κυριαρχία. 

Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε την “αρνητική πιστωτική επέκταση”, όπως τόσο κομψά ονομάζουν την κάθετη πτώση των δανειοδοτήσεών τους; 

Οι τράπεζες όμως, επιδεικνύοντας μια προκλητικότατη αδιαφορία για τους φτωχοποιημένους ανθρώπους που άφηνε πίσω της η κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονιακών νόμων από τους πάντα “πρόθυμους” εγχώριους εκτελεστές τους, ανιχνεύουν και εντοπίζουν ότι παρά την αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, το 70% των αγορών  γίνονται στις μέρες μας με μετρητά και καταστρώνουν τα σχέδιά τους πώς θα τους τα πάρουν κι αυτά.

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες κατάφεραν να παραμείνουν αξιόχρεοι, με πολλή προσπάθεια, εργατικότητα και αυστηρή διαχείριση συγκέντρωσαν ένα χρηματικό ποσό για να αγοράσουν ένα σπίτι ή οτιδήποτε άλλο με μετρητά, παρακάμπτοντας έτσι τις τράπεζες,  γυρίζοντάς τους τις πλάτες και αφήνοντάς τες εκτός του παιχνιδιού των αγοραπωλησιών.

Αυτό όμως τις ενόχλησε, αφού είναι συνηθισμένες να παίζουν πάντα τον πρώτο ρόλο σε ό,τι πουλιέται κι αγοράζεται και μηχανεύτηκαν τώρα καινούργιο σχέδιο για να ξανακερδίσουν τους χαμένους “πελάτες”. 

Προσφέρουν χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά στέγης χωρίς να χρειάζεται οι αγοραστές να υποθηκεύσουν το ακίνητο, αλλά βάζοντας ως εγγύηση τα μετρητά των καταθέσεών τους.

Το εξωφρενικό είναι ότι μιλούν – αν είναι δυνατόν – για “Λογική”!

“Η λογική είναι απλή. Γιατί να μην κρατήσει κάποιος τη ρευστότητά του ανέγγιχτη, κερδίζοντας μία ικανοποιητική απόδοση μέσω τόκων και να αυξήσει ταυτόχρονα την περιουσία του μέσω ενός δανείου;” υπογραμμίζει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.

Κατ΄αρχήν, δεν γνωρίζουμε πολλούς Ελληνες που να θέλουν να αυξήσουν την περιουσία τους, ενώ έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα και αγωνίζονται πλέον για την επιβίωσή τους. Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειό τους, εφόσον αυτά θα λειτουργούν ως εξασφάλιση για τις τράπεζες. 

Χάνουν έτσι οι πολίτες την πρόσβαση στη ρευστότητά τους, που ήταν γι αυτούς η λύση για μια “ώρα ανάγκης” στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.  Τα χαμηλότερα επιτόκια των νέων προγραμμάτων δανεισμού, η απαλλαγή των δανειοληπτών από τα έξοδα προσημείωσης, αφού αυτή δεν θα γίνεται και η ταχύτητα διεκπεραίωσης της διαδικασίας εκταμίευσης, που η τράπεζα θεωρεί ως πλεονεκτήματα, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε μπροστά στον κίνδυνο ενός τραπεζικού δανείου, στον οποίο μας καλούν να εκτεθούμε.

Όπως πάντα, καλοστημένη άλλη μια φορά η παγίδα των τραπεζικών ιδρυμάτων για να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές. Η δική μας ανθρώπινη Λογική και έμφυτη ιδιότητά μας όμως μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πολίτες να πάρουν δάνειο, όταν έχουν τα δικά τους χρήματα για να αγοράσουν ό,τι θέλουν. 

Δεν μας λένε τίποτε ξεκάθαρο για το ύψος του δανείου που μπορούν να λάβουν οι πολίτες μ’ αυτόν τον τρόπο, ούτε και πόσα μετρητά θα απαιτηθούν για την εξασφάλισή του. 

Ας υποθέσουμε όμως ότι αυτές είναι λεπτομέρειες που θα συζητηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις.  

Ωστόσο είναι αναγκαίο σ΄αυτό το σημείο να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και να θυμηθούμε κάποια πράγματα….

Είναι πλέον γνωστό ότι η οικονομική πολιτική χαράσσεται κάθε χρόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι κυβερνήσεις-μαριονέτες, απλά εφαρμόζουν με ακρίβεια όλες τις εντολές. 

Το κόστος του χρήματος και τα επιτόκια καθορίζονται επομένως από τις Τράπεζες και επιβάλλονται προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες παραμένουν πάντα απαθείς θεατές της όποιας τραπεζικής ανομίας ή κατάχρησης, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα να παρέμβουν αποτελεσματικά για να την εμποδίσουν. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να φωνασκούν για το “θεαθήναι”.

Λίγο καιρό πριν μπούμε στα μνημόνια, όλοι θυμόμαστε ότι οι Τράπεζες μας παρότρυναν καθημερινά να πάρουμε κάθε είδους δάνεια, βομβαρδίζοντάς μας με υποσχέσεις ως άλλες “Σειρήνες” και πείθοντας μας να υποθηκεύσουμε τα ίδια μας τα σπίτια. 

Στη συνέχεια, μέσα από μια μεθοδευμένη νομοθετική πορεία, τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν προς το χειρότερο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, η χώρα παραδόθηκε στους δανειστές – που ακόμα δε μάθαμε τι μας δάνεισαν- οι πολίτες λόγω οικονομικής δυσπραγίας για την οποία δεν ήταν υπεύθυνοι, αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους και σήμερα βρισκόμαστε εξαθλιωμένοι μπροστά στην τραγική κατάσταση, να μας πετούν έξω από τα σπίτια μας, αδιαφορώντας για το αν θα μείνουμε άστεγοι.  

Ποιός μπορεί να μας διασφαλίσει λοιπόν ότι αυτή τη φορά οι υποσχέσεις των Τραπεζών θα τηρηθούν και οι “ρόδινες” καταστάσεις που παρουσιάζουν για να προσελκύσουν τους “έχοντες μετρητά” θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να ξεπληρωθεί το δάνειο που θα πάρουν; 

Οι νέοι έως 45 ετών στους οποίους κυρίως απευθύνονται οι Τράπεζες με προνομιακά επιτόκια, θα μπορέσουν άραγε να συνεχίσουν ομαλά την αποπληρωμή των δανείων τους με τους ίδιους όρους που ξεκίνησαν οι συμβάσεις τους, ή θα τους περιμένουν συνεχώς δυσάρεστες εκπλήξεις; 

Σε περίπτωση δε, που επέλθει οποιαδήποτε αλλαγή, είτε των όρων της δανειοδότησης, είτε των οικονομικών συνθηκών προς το χειρότερο και ο δανειολήπτης βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των δόσεων του δανείου του, η τράπεζα εκτός των μετρητών του, που θα έχει ήδη εξασφαλίσει, μπορεί να του κατασχέσει και ολόκληρη την περιουσία του για την αποπληρωμή των χρέους του, το οποίο εν τω μεταξύ θα επιβαρύνεται συνεχώς και με νέους τόκους. 

Ποιός θα την εμποδίσει να το κάνει, όταν έχει και “το πεπόνι και το μαχαίρι” και όταν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί από τους “υπάκουους” κυβερνώντες μας επιτρέπουν και σιγοντάρουν τα καταπληκτικά αυτά τραπεζικά σχέδια;    

Μονίμως βρισκόμαστε με μεθοδεύσεις παρατρεχάμενων και ψευτοκυβερνήσεις στο έλεος των τραπεζών και αυτό θα το δούμε να συμβαίνει διαχρονικά, αν μελετήσουμε προσεκτικά την ιστορία μας από την αρχή του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. 

Σίγουρα αυτό που ζούμε και βιώνουμε απέχει πάρα πολύ από αυτό που πραγματικά αξίζουμε ως Έλληνες Πολίτες. 

Είναι εντελώς απαράδεκτο να μιλάμε σήμερα για απόκτηση στέγης  “παζαρεύοντας”  με ιδιωτικές τράπεζες τρόπους δανειοδότησης και επιτόκια.

Η αληθινή Πολιτεία ορίζει ως ύψιστο καθήκον της την εξασφάλιση στέγης για όλους ανεξαιρέτως τους Πολίτες της.

Σε περίπτωση που ο πολίτης χρειαστεί κάποιο δάνειο για οποιοδήποτε λόγο, είτε αυτό αφορά τη στέγη του, είτε την επιχείρησή του, είτε γενικά την εργασία του ή την οικογένειά του, η Πολιτεία οφείλει να του το προσφέρει μέσω του Εθνικού Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς κανένα κόστος, δηλαδή εντελώς άτοκα, διότι το χρήμα είναι του ίδιου του πολίτη, εφόσον μόνον αυτός εργάζεται και παράγει έργο και πλούτο. Είναι επομένως αδιανόητο να ζητά τόκο από τον ίδιο τον εαυτό του για τα δικά του χρήματα! 

Σύμφωνα με το Δίκαιο και τους Νόμους της Πολιτείας απαγορεύεται αυστηρά στον οποιονδήποτε ιδιώτη τραπεζίτη να κατακρατά τα χρήματα των ανθρώπων και να τους τα δανείζει στη συνέχεια, υπερχρεώνοντάς τους με υπέρογκους τόκους, που πολλές φορές διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν το αρχικό ποσό του δανείου. 

Έτσι χάνουμε σταδιακά ολοένα και περισσότερα χρήματα στην προσπάθειά μας να αποπληρώσουμε το χρέος και στο τέλος, καταλήγουμε να γίνουμε σκλάβοι, πράγμα που προσβάλλει σοβαρότατα την ανθρώπινη φυσιολογία μας. 

Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από τις ανθρώπινες κοινωνίες και πρέπει να αποβάλλονται, πριν καν εμφανιστούν.

Ο μόνος πολιτικός αρχηγός, που είπε τα πράγματα με το όνομά τους, για το πώς λειτουργεί το τραπεζικό κατεστημένο και ποια είναι η ουσιαστική λύση για να επανέλθει η κοινωνία μας στους φυσιολογικούς ανθρώπινους ρυθμούς της, είναι ο κ. Αρτέμης Σώρρας.

 Ο Πρόεδρος του πολιτικού φορέα “Ελλήνων Συνέλευσις” τοποθετήθηκε στην διακαναλική του συνέντευξη για τις ευρωεκλογές, αναφέροντας τα εξής: “… Η αλήθεια είναι ότι ενώ βλέπουμε πολλές τράπεζες ουσιαστικά είναι μία. Γι αυτό οι κατευθυντήριες γραμμές είναι πολύ συγκεκριμένες για όλον τον πλανήτη, για την Ευρώπη, ακόμα και για την χώρα μας… έχουν θεσμοθετηθεί νόμοι όπου οι τράπεζες ουσιαστικά είναι λογιστικά μαγαζιά μιας μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας, κεντρικών τραπεζών και όλες μαζί σε μια κεντρική παγκόσμια διοίκηση… Οι τράπεζες αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στην Ελλάδα χρωστάνε πολλά χρήματα στο δημόσιο. Άρα ουσιαστικά τις έχει δανειοδοτήσει το δημόσιο. Το Δημόσιο είμαστε εμείς! … Η πτώχευση των πολιτών αυτή την στιγμή, εφόσον δεν πτώχευσαν οι τράπεζες είναι δεδομένη και αυτή την στιγμή ο πολίτης είναι πτωχευμένος μέσω των τραπεζών… Ουσιαστικά έχουμε πλούσιες τράπεζες – και πτωχευμένες, άμα το θέλετε, χρωστώντας στο δημόσιο… Άρα το δημόσιο που είμαστε εμείς κρατικοποιεί τις τράπεζες, γίνεται μια τεράστια εξυγίανση και πάμε σε μια αρχική βαθιά ανάπτυξη με βάσεις πολύ συγκεκριμένες και απόλυτες…”

Πράγματι, στο σημείο που έχουμε φτάσει, χρειαζόμαστε μια πραγματική οικονομική Μεταρρύθμιση, όπου το δόγμα της δημιουργίας χρήματος από το χρέος, πρέπει να πάψει. ‘Ενα Εθνικό Πιστωτικό Ίδρυμα, με ορθή διαχείριση του πλούτου των ανθρώπων, μπορεί να γίνει αρωγός και στήριγμα για κάθε πολίτη σε οποιαδήποτε προσπάθειά του ή δυσκολία του. 

Μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον Αφθονίας που θα επικρατεί στην Πολιτεία, ο πολίτης θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του και αντί να επι-βιώνει, θα δια-βιώνει με αξιοπρέπεια όπως ακριβώς αρμόζει σε κάθε ανθρώπινο ον. 

Ολόκληρη η διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου του Πολιτικού Φορέα “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”

https://www.youtube.com/watch?v=O0Y1L75RqGY


Visited 108 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *