Γράφει ο Κλεοδαίος Καλλέργης (Ηλίας)
Για άλλη μια φορά η πολιτική προστασία του ΕΛΛΑΔΑ 2.0 έδειξε την ανυπαρξία της με 2 συνανθρώπους μας να βρίσκουν βίαιο θάνατο, αφού κάηκαν ζωντανοί.
Αναφέρομαι στο περιστατικό που συνέβη στην Εγνατία Οδό, στα Διόδια Πολυμύλου Κοζάνης, όταν ένα φορτηγό, με Βουλγάρικες πινακίδες που το οδηγούσε ένας Ουκρανός οδηγός, εν μέσω πυκνής ομίχλης, έπεσε πάνω σε δύο ΙΧ αυτοκίνητα και στο κουβούκλιο των διοδίων. Το αποτέλεσμα ήταν δύο άνθρωποι να καούν ζωντανοί κι άλλοι τρεις να τραυματιστούν.
Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της υπόθεσης, γιατί έχει παραβάσεις κι ελλείψεις από τους οδηγούς και τεράστια αδιαφορία και απραξία από το ίδιο το κράτος που για άλλη μια φορά άφησε απροστάτευτους, τόσο Έλληνες συμπολίτες μας, όσο και αλλοδαπούς (άσχετο με το πόσες είναι οι ευθύνες του αλλοδαπού οδηγού).
Ας ξεκινήσουμε με το αυτονόητο που κανένα ρεπορτάζ δεν ανέδειξε. Δηλαδή, βρε παιδί μου, να δούμε μια φορά να ρωτήσουν κι αυτοί οι ρεπόρτερ τα αυτονόητα, που, μάλλον, δύσκολα τα αντιλαμβάνονται και γι’ αυτό δεν τα ρωτούν … και τι στον κόσμο! Κανένας «ρεπόρτερ» δεν ρώτησε τους υπευθύνους, για ποιο λόγο, εφόσον γνωρίζουν πως είναι συχνό φαινόμενο η πυκνή ομίχλη στην περιοχή, επέλεξαν να «στήσουν» εκεί σταθμό διοδίων που να έχει μάλιστα και ελλιπή φωτοσηματοδότηση, όπως όλα δείχνουν, για τέτοιες καιρικές καταστάσεις;
Έπειτα να κάνουν ερώτηση, στην τόσο πολυδιαφημισμένη πολιτική προστασία, για το εάν το 112 προειδοποίησε τους οδηγούς που μετακινούνταν στην ευρύτερη περιοχή για την πυκνή ομίχλη, δίνοντας οδηγίες για προσεκτική οδήγηση κι ό,τι άλλο χρειαζόταν να γίνει, προκειμένου να αποφευχθεί κι η παραμικρή απειλή για τη ζωή οποιουδήποτε.
Απλές ερωτήσεις, τις οποίες αν έκαναν, αμέσως θα αναδεικνύονταν τα όσα αναφέρω παραπάνω για την αδιαφορία και την απραξία της κεντρικής κυβέρνησης και των φορέων της.
Για την ευθύνη των οδηγών τώρα, είναι λίγο πιο ιδιαίτερο το θέμα, διότι υπάρχει στη χώρα μας, αλλά και στις γειτονικές, κακή οδηγική παιδεία, που πολλές φορές οδηγεί σε τέτοια ατυχήματα. Κάποιες φορές, οι οδηγοί έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις οδηγικές ικανότητές τους ή ακόμα και στις δυνάμεις των οχημάτων τους κι αντιδρούν παρορμητικά κι εγωιστικά, χωρίς να νοιάζονται για τους υπόλοιπους, ενώ άλλες φορές, τους διακατέχει ο φόβος λόγω απειρίας κι έτσι, έχουν κακή συμπεριφορά – λανθασμένες αντιδράσεις σε έκτακτες καταστάσεις.
Κι ας έρθουμε και στον παραχωρησιούχο, δηλαδή την Εγνατία Οδό, που ενώ είναι μέσα στις υποχρεώσεις της η ασφάλεια των οδηγών, δεν άνοιξε καν τις μπάρες των διοδίων, ώστε να μην υπάρχει κόλλημα στην διέλευση των οχημάτων, Ι.Χ και μεγάλων φορτηγών με τα αποτελέσματα που είδαμε. Άραγε, κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή, ίσα με το αντίτιμο των διοδίων; Αφού οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες κι αφού, όπως είπα και πιο πριν, υπήρχε ελλιπής φωτισμός, δε θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να μην υπάρχουν μπάρες καν;
Γιατί δεν είχε διορθωθεί η βλάβη που υπήρχε με την μπάρα της αυτόματης διέλευσης που ήταν χαλασμένη καιρό τώρα, το οποίο κι αναδείχθηκε μέσω ρεπορτάζ (ευτυχώς); Από τη μία, δεν άνοιξαν τις μπάρες παρά την πυκνή ομίχλη και παρά την επικινδυνότητα, “υποχρεώνοντας” τους οδηγούς να πληρώνουν κανονικά κι από την άλλη, αναρωτιέμαι, γιατί δε μερίμνησαν για τη σωστή κι επαρκή συντήρηση των διοδίων, όπως υποχρεούνται να κάνουν, με τα τόσα έσοδα που εισπράττουν από αυτές τις διελεύσεις;
Πολλά τα ερωτηματικά κι οι υποθέσεις, τα οποία σε μια ευνομούμενη πολιτεία δε θα υπήρχαν, ούτε κατ’ ελάχιστον, μιας κι απλά δε θα υπήρχαν διόδια, ακριβώς όπως συμβαίνει και σχεδόν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Γιατί πουθενά στην Ευρώπη δεν πληρώνουν και τέλη κυκλοφορίας και διόδια ταυτόχρονα. Όπου υπάρχουν διόδια, δεν υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας και το αντίστροφο, όπου υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν διόδια. Επίσης, σε πολλές χώρες που υπάρχουν διόδια, με την πάροδο του χρόνου το ποσό μειώνεται και τα διόδια σταματούν μόλις γίνει απόσβεση του αυτοκινητόδρομου!!
Φυσικά είναι περιττό να συγκρίνουμε το οδικό τους δίκτυο που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, συγκριτικά με το δικό μας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο για τις δικές τους «εθνικές» οδούς, αλλά και για τους παράδρομους και τις εναλλακτικές διαδρομές εκτός διοδίων.
Σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ελβετία κ.α. δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων, αλλά η πληρωμή των διοδίων γίνεται με την βινιέτα, που την αγοράζεις ακόμα και στα βενζινάδικα. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο σήμα που την κολλάς στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων και το κόστος του είναι ανεξάρτητο από τα χιλιόμετρα, – άρα μπορείς να κάνεις απεριόριστες διαδρομές- κι εξαρτάται από την χρονική διάρκεια της ισχύος του. Πχ. Στην Ελβετία η βινιέτα κοστίζει 34,26 ευρώ και η ισχύς της είναι για έναν χρόνο. Στην Ρουμανία, η ετήσια κοστίζει 28 ευρώ, ενώ για μια βδομάδα κοστίζει μόνο 3 ευρώ και η μηνιαία 13 ευρώ… Και για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα μας, ενδεικτικά θα πω ότι για μια μόνο διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη πληρώνουμε 34,40 ευρώ διόδια!!!
Στην Ελλάδα λοιπόν, πληρώνουμε χρόνια ολόκληρα- για απόσβεση ούτε λόγος- για δρόμους άθλιους και ανύπαρκτους, γεμάτους λακκούβες – που τις θυμούνται να τις κλείσουν επιφανειακά, όπως-όπως μόνο στις προεκλογικές περιόδους – και οι παράδρομοι και οι εναλλακτικές διαδρομές παραμένουν κατσικόδρομοι. Το ποσό των διοδίων όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά με το «καλημέρα» του 2025 αυξήθηκε κιόλας για τους περισσότερους αυτοκινητόδρομους, καθώς ισχύει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του 2024, σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης.
Όσο για την βινιέτα… όπως φαίνεται δεν την σκέφτηκε κανείς!
Από την άλλη, όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, πόσο κοροϊδία να αντέξουμε πια; Γιατί, πού υπάρχει λογική στο να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά ανάλογα με τα κυβικά των αυτοκινήτων μας; Δηλαδή, ένα αυτοκίνητο 1000 κυβικών με 4 ρόδες, που πληρώνει για παράδειγμα 150 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, επιφέρει λιγότερη φθορά στους δρόμους από ένα αυτοκίνητο 5000 κυβικών με 4 ρόδες και πάλι που πληρώνει π.χ. 1000 ευρώ τέλη κυκλοφορίας; Αυτό ας μας το απαντήσουν οι … ειδικοί!
Για να τα βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά, να αποδεχτούμε ότι ως πολίτες ναι, πρέπει να πληρώνουμε την φθορά στο οδικό μας δίκτυο, αλλά πρέπει και να έχουμε και ασφαλείς, καλοσυντηρημένους δρόμους σε όλη την επικράτεια.
Άρα, θα μπορούσαμε να πληρώναμε ένα μικρό ποσό όλοι ως τέλη κυκλοφορίας, που θα έμπαινε στα ταμεία των δήμων, καθώς ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για όλους τους δρόμους του δήμου του.
Όσο για τα διόδια, ούτε λόγος. Δεν γίνεται να κυκλοφορούμε στους δικούς μας δρόμους, που τους φτιάξαμε με δικά μας χρήματα, να σταματάμε κάθε τρεις και λίγο και να πληρώνουμε σαν φτωχοί συγγενείς στην ίδια μας την χώρα, επειδή τους καπηλεύονται ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα. Και επειδή θα πρέπει να φροντίζουμε για την συντήρηση των εθνικών οδών, θα μπορούσαμε και εμείς να χρησιμοποιούμε κάτι ανάλογο με την βινιέτα, ένα σήμα με μικρό κόστος ανάλογα με την χρονική ισχύ που θα επιλέγουμε. Άρα, με την βινιέτα δεν χρειάζονται σταθμοί διοδίων, ούτε πανάκριβα ηλεκτρονικά συστήματα, ούτε στάσεις κάθε 10-20 χιλιόμετρα. Έτσι και το κράτος θα είχε άμεσα έσοδα και είναι κι ένα δίκαιο μέτρο και για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, για τους περιστασιακούς χρήστες και για τους τουρίστες.
Σε μια πραγματική πολιτεία με κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα, θα είναι απλά ένα μακρινό παρελθόν, γιατί η ασφάλεια των πολιτών είναι πρώτη μέριμνα της πολιτείας. Η ελεύθερη κι ασφαλής μετακίνηση, είναι απαραίτητη για όλους τους πολίτες και αναφαίρετο δικαίωμα τους.