Μελέτη ΟΔΑΠ: Η πολυσυζητημένη “ψηφιακή διακυβέρνηση” λείπει από το 79% των μουσείων στην Ελλάδα



Γράφει η Αποκρεμιώτη Αμέρισσα

Πρόσφατα στο πλαίσιο της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, η Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης Μαρία Φασουλά, παρουσίασε τη μελέτη που διεξήγαγε  ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) προκειμένου να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους 200 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της ελληνικής περιφέρειας έχουν χαμηλή επισκεψιμότητα.

Συγκεκριμένα υποδέχονται από κανέναν έως το μέγιστο, 6.000 επισκέπτες τον χρόνο και όπως αναφέρθηκε «Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι τόποι αυτοί δεν είναι ορατοί, δεν τους ξέρει σχεδόν κανείς». Βασικοί λόγοι που συνέβαλαν σε αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη είναι σε πολλές περιπτώσεις η δύσκολη πρόσβαση, η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη εξωστρέφειας με την έλλειψη ιστοσελίδων στα περισσότερα Ελληνικά μουσεία και την μη συνεργασία με τουριστικά γραφεία για προγραμματισμένες επισκέψεις.

Εμείς αυτό που διαπιστώνουμε από τη μελέτη είναι η έλλειψη σεβασμού, οργάνωσης, βασικών μέτρων προστασίας, αλλά και διάθεσης για ανάδειξη της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς το οποίο, συμβαίνει διαχρονικά. Αν και πολυάριθμα άτομα πληρώνονται για τις εργασίες τους στα αρμόδια υπουργεία και εφορείες αρχαιοτήτων, η απαξίωση είναι τέτοια που πονάει! Όσον αφορά δε την παρούσα κυβέρνηση, το οξύμωρο είναι να μας πλέκει το εγκώμιο της υπεροχής της για την ψηφιακή διακυβέρνηση, την ίδια στιγμή που μόνο το 21% των μουσείων και το 17% των αρχαιολογικών χώρων διαθέτουν σελίδα στο διαδίκτυο ή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης!!!

Τους ίδιους δεν τους ενοχλεί καθόλου άραγε η εγκατάλειψη αυτή; Γιατί εμάς τους κοινούς θνητούς μας θλίβει και μας θυμώνει.

Όσοι ηγούνται των πολιτιστικών θεσμών θα έπρεπε με σεβασμό και δέος να φροντίζουν τα μνημεία μας και κάθε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται ριζωμένος στα ελληνικά χώματα και μαρτυρά την ιστορία της Ελλάδας και ολόκληρου του πλανήτη.

Αν ήθελαν να “βολέψουν” τους “δικούς τους” αναθέτοντάς τους το έργο κατασκευής ιστοσελίδων, αναρωτιόμαστε πραγματικά, αν θα υπήρχε καν αυτή η έλλειψη ψηφιακού υλικού στα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους!

Όμως υπάρχουν ήδη προτάσεις και πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο για κάτι τέτοιο κατατεθειμένο στον Άρειο Πάγο με δέσμευση γραπτώς για τον έλεγχο όλων των αρχαιολογικών περιοχών που έχουν καλυφθεί σκοπίμως με δόλο και σύσταση επιτροπής η οποία θα αναδείξει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους -να σημειώσουμε ότι είναι πάνω από 30.000- αναλαμβάνοντας να τους καθαρίσει, να τους αναδείξει και να τους αναβιώσει!

Αν και πολλά λόγια έχουμε ακούσει σε ομιλίες ηγετών και προγραμματικές δηλώσεις, υπάρχει ένας φορέας, όπου η ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού έχει ήδη ξεκινήσει από από τα ίδια τα γραφεία του τα οποία δεν εξαρτώνται από καμία στοά και δεν παίρνουν εντολές από ξένα κέντρα. Μιλάμε για την Ελλήνων Συνέλευσις, φορέα στον οποίο ανήκουν και οι παραπάνω δεσμεύσεις.

Η προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού μόνο όφελος μπορεί να φέρει και είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε. 


Visited 38 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *